today-is-a-good-day
13 C
Athens

Μ.Σπυράκη-EK: Το νέο Ταμείο Ανάκαμψης μας γεμίζει ελπίδα

Στο «υπερόπλο της ΕΕ» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, κατά την παρέμβασή της στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Το νέο Ταμείο Ανάκαμψης μας γεμίζει ελπίδα. Είναι ένα ταμείο εμπροσθοβαρές, επενδυτικό, με βάση τις προτεραιότητες του Green Deal, αναλογικό για τις ανάγκες των κρατών μελών», σημείωσε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: «Αυτό το νέο υπερόπλο, το οποίο έχει καθυστερήσει αρκετά, οφείλει να μην επιβαρύνει υποχρεωτικά με επιπλέον χρέος χώρες, όπως η πατρίδα μου, η Ελλάδα, που ήδη χτυπήθηκαν από την κρίση χρέους».

Επίσης, τόνισε ότι το ταμείο πρέπει να «δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίζονται οι οικονομίες κυρίως με επιχορηγήσεις, “mostly grants”, όπως άλλωστε ζητά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σχετικό του ψήφισμα» και πρέπει «να συνδυάζεται με όλα τα άλλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία», την «ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ», το «επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ» καθώς και με τα «πολύ χαμηλού επιτοκίου δάνεια του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τις έμμεσες ανάγκες των εθνικών συστημάτων υγείας, που πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτηθούν».

«Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι», επισήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και κατέληξε: «Eάν δεν λειτουργήσει η ενιαία αγορά, εάν δεν ενισχυθούν με ρευστότητα οι επιχειρήσεις μας, εάν δεν διατηρήσουμε τη συνοχή των κοινωνιών μας και δεν αντιμετωπίσουμε το κύμα της ανεργίας που έρχεται, κανένας μας δεν θα διασωθεί, ούτε θα ταξιδεύει, ούτε θα αγοράζει, ούτε τεχνολογικό εξοπλισμό θα έχει, ούτε αυτοκίνητα, ούτε τουλίπες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ