today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ισπανία: Οι γιατροί τίμησαν τους 48 συναδέλφους τους που πέθαναν από τον κορωνοϊό

Ενός λεπτού σιγή, πένθιμες κορδέλες πάνω στις λευκές ρόμπες: οι γιατροί τίμησαν σήμερα σε όλη την Ισπανία τους 48 συναδέλφους τους που «έφυγαν» χτυπημένοι από τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 50.000 γιατρούς και νοσηλευτές στη χώρα.

«Δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω» από τη συγκίνηση «διαβάζοντας τον κατάλογο (των νεκρών γιατρών), αναγκάστηκα να σταματήσω γιατί γνώριζα πολλούς από αυτούς», είπε η Άνα Χιμένεθ, γιατρός στα επείγοντα και μέλος του συνδικάτου Amyts, μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου Λα Παθ στη Μαδρίτη.

Καμιά τριανταριά συνάδελφοί της αψήφησαν τη βροχή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι και να φορέσουν τη μαύρη κορδέλα του πένθους. Οι γιατροί κρατούσαν ένα πανό όπου είχαν γράψει τα ονόματα των θυμάτων.

Στην Ισπανία, 50.088 γιατροί και νοσηλευτές έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Από αυτούς, τουλάχιστον 48 πέθαναν τις τελευταίες εβδομάδες και οι περισσότεροι προσβλήθηκαν αφού ήλθαν σε επαφή με ασθενείς.

Οι επαγγελματίες υγείας, που επέκριναν έντονα τις αρχές για τις ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό, ιδίως στην αρχή της πανδημίας, εκτιμούν ότι το ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού που έχει προσβληθεί είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. «Εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα με το προστατευτικό υλικό, για αυτό πιθανόν οι αριθμοί στην Ισπανία να είναι χειρότεροι από τις άλλες χώρες της ΕΕ», εξήγησε ο Γκαμπριέλ δελ Πόθο, ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων.

Η Χιμένεθ είπε ότι η μετάδοση του ιού από τους ασθενείς στους γιατρούς επιταχύνθηκε κατά τις πρώτες φάσεις της πανδημίας «όταν δεν γνωρίζαμε ότι ο ιός ήταν ήδη εκεί». Και οι γιατροί εκτέθηκαν ακόμη περισσότερο όταν έφτασε στα νοσοκομεία το «τσουνάμι» των ασθενών, τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου. «Σχεδόν όλοι οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων χρειάστηκε να ενωθούν για να πολεμήσουμε τον ιό», υπογράμμισε.

Στην Ισπανία οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό ανέρχονται στους 27.321. Το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν στα θύματα άλλοι 217 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ