today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

8 στους 10 Έλληνες επικροτούν τους χειρισμούς Μητσοτάκη. Επιφυλακτικός 1 στους 2 για τα οικονομικά μέτρα

Δημοσκόπηση της opinion poll

H απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των πολιτικών του αντιπάλων και κυρίως έναντι του Αλέξη Τσίπρα, καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Opinion Poll, στην οποία η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί την στάση και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στις κρίσεις της πανδημία και του προσφυγικού στον Έβρο.

Η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη αποτυπώνεται τόσο στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» όπου προηγείται με διαφορά 32.5% του Αλέξη Τσίπρα, καθώς συγκεντρώνει το 52% των προτιμήσεων , έναντι 19.5%, του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, το 82% των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική στάση του Πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο να απαντά ότι είναι μόλις το 17%.

Σε ότι αφορά στην οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα, το 40% να αισθάνεται λίγο ή καθόλου αισιοδοξία έναντι του 56% που δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο.

Από την έρευνα συμπεραίνεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας αισθάνεται φόβο για ένα μελλοντικό της πανδημίας αλλά και μια αβεβαιότητα για την σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας, γεγονός που εκφράζεται από το 74% των ερωτηθέντων που ζητά επιβολή των μέτρων και των ποινών ,όταν παραβιάζονται οι κανόνες

Ωστόσο, για την οικονομική αντιμετώπιση της κρίσης τα ποσοστά είναι μοιρασμένα, αφού το 47% δηλώνει πολλή και αρκετή εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του 50% που δηλώνει λίγο και καθόλου εμπιστοσύνη.

Ιδιαίτερα μεγάλης εκτίμησης, ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, χαίρει ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρά τις επιθέσεις που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα, καθώς συντριπτικό ποσοστό των πολιτών, το 88% εκτιμάει την συμβολή του.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, οι τρεις παρεμβάσεις που ξεχωρίζουν από τα μέτρα της κυβέρνησης είναι:
Η παραχώρηση χώρων στα καταστήματα εστίασης ( 74.4%) , τα Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως το «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» για την στήριξη πολιτών που είχαν ανάγκη ( 65.5%) και τα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους ( 62.5%) .

Σε απόσταση βρίσκεται η ικανοποίηση από τα οικονομικά μέτρα στήριξης Επιχειρήσεων και εργαζομένων με το 44.4% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο, με το 49.4% να δηλώνει λίγο και καθόλου.

Πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τον τρόπο και την έκταση της τηλεκπαίδευσης από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης δηλώνει το 41%, λίγο και καθόλου το 42,7% ενώ το 16.3% δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει.

Στην πρώτη τριάδα των δημοφιλέστερων υπουργών βρίσκονται οι Βασίλης Κικίλιας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Νίκος Δένδιας, ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν οι Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταικούρας , Κυριάκος Πιερρακάκης , Νίκος Κεραμέως , Άδωνης Γεωργιάδης, Κώστας Χατζηδάκης και Γ.Γεραπετρίτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει πολύ υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με θετικό ισοζύγιο θετικών, αρνητικών απόψεων 43%. Μάλιστα είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο και μάλιστα υψηλό. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει δημοφιλία της τάξης του 28% ( 41% πίσω από τον Πρωθυπουργό) και αρνητικό ισοζύγιο 31%. Για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς οι δημοφιλίες και τα ισοζύγια είναι : Για την Φώφη Γενημματά 26.5% ( – 41.5% ), Δημήτρη Κουτσούμπα 21.7% ( – 43.2%) , Κυριάκο Βελόπουλο 16,1% ( – 56.5%) και Γιάνη Βαρουφάκη 13.3% ( – 64.3% ).

Στην Πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι 20.2%, με τη Ν.Δ να συγκεντρώνει 40.2% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ. Τα άλλα κόμματα εμφανίζουν οριακές μειώσεις των ποσοστών τους , με την ΜΕΡΑ 25 να εμφανίζει οριακή άνοδο. Συγκεκριμένα: ΚΙΝΑΛ 4.5%, Κ.Κ.Ε 5% , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4% και ΜΕΡΑ 25  3%

Aκολουθούν οι πίνακες της δημοσκόπησης:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ