today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Τζ.Κόντε: Η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας δεν έχει αλλάξει

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα πως η ιταλική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει αφού η χώρα έλαβε βοήθεια από την Κίνα και τη Ρωσία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, απαντώντας σε συνέντευξη του αμερικανού υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

«Αναφορικά με τη γεωπολιτική του ποιος έλαβε βοήθεια, μπορώ να επιβεβαιώσω πως η εξωτερική πολιτική μας σήμερα είναι η ίδια με χθες», δήλωσε ο Κόντε, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa.

Χθες, Δευτέρα, ο Έσπερ είχε δηλώσει στην εφημερίδα πως η Ρωσία και η Κίνα επωφελούνται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη και να «προκαλέσουν διαιρέσεις στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη».

Αυτές οι δύο χώρες είχαν προσφέρει υποστήριξη στην Ιταλία, στέλνοντας γιατρούς, ιατρικό εξοπλισμό και μάσκες προστασίας στη χώρα, η οποία ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που επλήγη σκληρά από την πανδημία.

Ο Κόντε φέρεται να δήλωσε ότι η Ιταλία διαχειρίσθηκε όλη τη βοήθεια που δέχθηκε «με πλήρη διαφάνεια τόσο έναντι της κοινής γνώμης μας όσο και έναντι των συμμάχων μας».

«Συζητούμε με όλους, όμως οι πυλώνες της ασφάλειάς μας είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και παραμένουν», δήλωσε σε χωριστή συνέντευξή του στην εφημερίδα la Repubblica ο υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκερίνι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ιταλία δέχθηκε βοήθεια από αρκετές χώρες, περιλαμβανομένων χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, όμως αυτό «δεν άλλαξε στο ελάχιστο το παραδοσιακό μας διεθνές πλαίσιο αναφοράς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ