today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ο Μ.Βαρβιτσιώτης για την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την πεποίθηση ότι η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκινά στις 15 Μαΐου, θα επιβεβαιώσει την προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του οργανισμού υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο μήνυμά του για τα 71 χρόνια από την ίδρυση του παλαιότερου πολιτικού οργανισμού στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, το Συμβούλιο έχει πετύχει να ταυτιστεί στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών με τις υψηλές έννοιες της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, καθώς πρωτοστάτησε στον αγώνα για την κατάργηση της θανατικής ποινής, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ελευθερία της έκφρασης, την ισότητα των φύλων και την προστασία των μειονοτήτων.

«Αφύπνισε την ευρωπαϊκή κοινότητα απέναντι σε διαχρονικά προβλήματα, αλλά και σύγχρονες προκλήσεις για τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Τελικά, πέτυχε να καλλιεργήσει μια ισχυρή κουλτούρα δημοκρατίας στα κράτη-μέλη του και να εμπεδώσει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες τις αξίες και τις αρχές, που διαπνέουν το έργο του», τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως η εξάμηνη ελληνική προεδρία «καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρα ζητήματα για κάθε δημοκρατική κοινωνία, τα οποία έχει αναδείξει η παγκόσμια κρίση του κορονοϊού».

«Οι περιορισμοί στην άσκηση θεμελιωδών ελευθεριών και η συνύπαρξή τους κατά τρόπο λειτουργικό με τον δημοκρατικό τρόπο ζωής αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση του καιρού μας και θα βρεθούν στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας», αναφέρει.

«Η δική μας ευθύνη και δέσμευση είναι να μετατρέψουμε την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία για ανανέωση της συλλογικής δέσμευσης στο όραμα της περαιτέρω εμπέδωσης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ήπειρό μας. Και σε αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα θα έχει ηγετικό ρόλο, ως χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και συνεχίζει να την υπερασπίζεται διαχρονικά και απαρέγκλιτα», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ