today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Άρση περιοριστικών μέτρων: Θετικός ο απολογισμός της πρώτης μέρας

Θετικό είναι το πρώτο crash test της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων καθώς οι ειδικές οδηγίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εργασιακούς χώρους και τις δημόσιες υπηρεσίες τηρήθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Ο κόσμος δεν μένει πλέον σπίτι, αλλά προσπαθεί να μείνει ασφαλής, επιστρέφοντας σταδιακά σε μια πρωτόγνωρη «κανονικότητα». Οι πρώτες επιχειρήσεις άνοιξαν, ωστόσο η τήρηση των μέτρων φαίνεται να καθορίζει τον νέο τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στην Περιφέρεια.

Φορώντας την προστατευτική μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας ξεκίνησε η πρώτη μέρα της επιστροφής στην κανονικότητα των επιβατών, που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επί ποδός ήταν οι «βοηθοί επιβατών» σε πολυσύχναστους σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό, στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ και συρμούς του τραμ κάνοντας συστάσεις, όπου χρειάζεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, στα super market, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λ.π. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ξεκινάνε από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ