today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Bloomberg: Η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να διαρκέσει δύο χρόνια

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι πιθανό να διαρκέσει για δύο χρόνια και δεν θα τεθεί υπό έλεγχο έως ότου περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αποκτήσει ανοσία, σύμφωνα με την έκθεση εμπειρογνωμόνων την οποία δημοσιεύει το ειδησιογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Λόγω της ικανότητάς του να εξαπλώνεται από άτομα που είναι συμπτωματικά, ο ιός μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί από τη γρίπη, την αιτία των περισσότερων πανδημιών στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι στην πιο μολυσματική φάση πριν ακόμη εκδηλώσουν συμπτώματα του κορωνοϊού, λένε οι Αμερικανοί ειδικοί.

Μετά από την επιβολή αυστηρών μέτρων περιορισμού παγκοσμίως ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν προσεχτικά τους περιορισμούς. Ωστόσο, η πανδημία είναι πιθανό να συνεχιστεί σε κύματα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν και πέραν από το 2022, αναφέρουν οι ειδικοί.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν, επίσης, πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές περιοδικές επανεμφανίσεις της νόσου τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι επιστήμονες σπεύδουν να δημιουργήσουν εμβόλια τα οποία μπορεί να είναι διαθέσιμα σε μικρές ποσότητες ήδη από το τρέχον έτος, ενώ μεγάλες ποσότητες εμβολίου κατά της πανδημίας γρίπης 2009-2010 δεν ήταν διαθέσιμες μόνο μετά την κορύφωση της επιδημίας στις ΗΠΑ, αναφέρεται μελέτη, έχει εκτιμήσει ότι οι πυροβολισμοί εμπόδισαν μόνο 1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις και 500 θανάτους μόνο σε αυτήν τη χώρα, η έκθεση είπε.

Η έκθεση συντάχτηκε από τον διευθυντή του CIDRAP, Michael Osterholm, και την ιατρική διευθύντρια Kristen Moore, τον ιστορικό δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Tulane John Barry και τον Marc Lipsitch, επιδημιολόγο στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ