today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Κορωνοϊός: Πτώση 43% των αιτήσεων ασύλου στην Ε.Ε. τον Μάρτιο λόγω των μέτρων απαγόρευσης

Οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 43% τον Μάρτιο εξαιτίας των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Σύμφωνα με την υπηρεσία, υποβλήθηκαν 34.737 αιτήσεις τον Μάρτιο, έναντι 61.100 τον Φεβρουάριο και 65.300 τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν τις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και τη Νορβηγία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία.

Σύμφωνα με την EASO, η μείωση εξηγείται από τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την εξάπλωση της Covid-19, με ελέγχους ή ακόμη και κλείσιμο συνόρων, καθώς και αναστολές όλων ή μέρους των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων ασύλου.

Πριν από την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι αιτήσεις ασύλου είχαν αυξηθεί κατά 16% τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Εάν τα «μη απαραίτητα» ταξίδια εντός ΕΕ και Σένγκεν απαγορευτούν τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι αυτό δεν πρέπει να αφορά «άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας». Συνέστησε επίσης τυχόν περιορισμοί στο άσυλο να είναι «αναλογικοί», «χωρίς διακρίσεις» και να σέβονται την «αρχή της μη επαναπροώθησης».

Τους τελευταίους μήνες, σημειώνει η EASO, οι αιτήσεις ασύλου επικεντρώθηκαν σε περιορισμένο αριθμό χωρών της ΕΕ. Τέσσερις χώρες (με τη σειρά: Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα) έλαβαν περισσότερα από τα τρία τέταρτα του συνολικού αριθμού αιτημάτων.

Όπως συμβαίνει συνήθως, μία στις δέκα αιτήσεις τον Φεβρουάριο (και μία στις έντεκα τον Μάρτιο) υποβλήθηκε από έναν αιτούντα, η αίτηση του οποίου είχε προηγουμένως απορριφθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ