Λουξεμβούργο: Τεστ για κορωνοϊό σε όλο τον πληθυσμό του

Το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να διενεργήσει διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό σε όλο τον πληθυσμό του, δηλ. σε περίπου 600.000 ανθρώπους, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, εκτιμώντας ότι έχει τη δυνατότητα να διενεργεί έως και 20.000 τεστ ημερησίως.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λίγοι παραπάνω από 39.000 άνθρωποι (κάτοικοι και μη κάτοικοι που έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας) έχουν υποβληθεί σε τεστ στο Μεγάλο Δουκάτο, όπου έχουν σημειωθεί 88 θάνατοι σε σύνολο 3.729 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19.

«Θα έχουμε υποβάλει σε τεστ όλο τον πληθυσμό της χώρας μέσα σε έναν μήνα», δήλωσε ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας Κλοντ Μάις, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους δημοσιογράφους.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές θα είναι οι πρώτοι που θα υποβληθούν σε τεστ ενόψει της επανάληψης των μαθημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση που προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 4 Μαΐου.

Η ιδέα είναι να πραγματοποιηθούν τεστ για τις διάφορες φάσεις της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, που μένουν να διευκρινιστούν.

Φοιτητές και καθηγητές έχουν λάβει ήδη πρόσκληση να προσέλθουν σε έναν από τους 17 σταθμούς που διενεργούν τεστ σε όλη τη χώρα.

«Κάντε το τεστ, είναι μια πολύ σημαντική συμβολή ώστε τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες να μπορείτε να έχετε μια πιο ελεύθερη ζωή», δήλωσε ο καθηγητής Ουλφ Νέρμπας, ο υπεύθυνος γι’ αυτό το τεράστιο πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ, ο οποίος εκπροσωπεί την Ομάδα Εργασίας COVID-19.

Η μικρή αυτή χώρα που βρίσκεται στην ‘καρδιά’ της ΕΕ, γειτονική της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, αριθμεί 625.000 κατοίκους, αλλά υποδέχεται καθημερινά και 200.000 εργαζόμενους από γειτονικές χώρες.

«Θα ήταν σημαντικό να υποβληθούν σε τεστ και οι κάτοικοι των συνόρων», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η διενέργεια τεστ μεγάλης κλίμακας αναμένεται να κοστίσει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Έρευνας.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη λάβει πέντε χειρουργικές μάσκες ο καθένας, όπως και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Λουξεμβούργο.

«Είμαστε μακράν η χώρα στην Ευρώπη που διενεργεί τα περισσότερα τεστ», δήλωσε η υπουργός Υγείας Πολέτ Λενέρ.