Ξένοι πρέσβεις μένουν σπίτι και διαβάζουν ελληνική λογοτεχνία

ΑΠΕ

Το δεύτερο μέρος του βίντεο με εννέα πρεσβευτές ξένων χωρών στην Ελλάδα να διαβάζουν ελληνική λογοτεχνία, είτε απευθείας στα ελληνικά είτε στη γλώσσα τους, δημοσίευσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών για την υποστήριξη της εκστρατείας «Μένουμε Σπίτι». Μέσα από την προβολή της οικουμενικότητας και της διαχρονικότητας της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΓΓ Δημόσιας Διπλωματίας συμμετέχει στον κοινό αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πρωτοβουλία, τονίζεται περαιτέρω, έχει ως στόχο να αποστείλει ένα μήνυμα διεθνούς αλληλεγγύης απέναντι σε αυτή την κοινή απειλή, αλλά και να καταδείξει ότι μπορούμε να κρατήσουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Στο δεύτερο μέρος του βίντεο «Μένουμε Σπίτι – Ταξιδεύουμε με τη Λογοτεχνία: Ξένοι Πρέσβεις διαβάζουν ελληνική λογοτεχνία«, που αναρτήθηκε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υπουργείου Εξωτερικών, συμμετέχουν οι πρέσβεις της Αυστραλίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Φινλανδίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Πορτογαλίας και Σλοβακίας.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα η δημοσίευση του πρώτου βίντεο με τη συμμετοχή των πρέσβεων της Αυστρίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Κίνας, Ισραήλ, Μεξικού, Ολλανδίας, Σλοβενίας, Σουηδίας καθώς και τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Η ΓΓ Δημόσιας Διπλωματίας στην ανακοίνωσή της, τους ευχαριστεί θερμά «για τη συνεργασία και το πνεύμα αλληλεγγύης τους» και επισημαίνει ότι η παραγωγή του βίντεο έγινε εξ ολοκλήρου από το προσωπικό της, χωρίς οικονομική επιβάρυνση κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων για τα έργα που παρουσιάσθηκαν.

Σε μήνυμά του για την πρωτοβουλία αυτή με αφορμή τη δημοσίευση του πρώτου βίντεο την προηγούμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας Κώστας Αλεξανδρής είχε επισημάνει πως «με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη μετάδοση του μηνύματος ότι σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την προώθηση της δημόσιας εκστρατείας #menoumespiti».

«Το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη των ξένων πρέσβεων (διαπιστευμένων στην Ελλάδα), που δέχτηκαν την πρόσκλησή μας με μεγάλο ενθουσιασμό, προωθώντας έτσι ένα μήνυμα διεθνούς αλληλεγγύης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» είχε υπογραμμίσει ο γγ και επικαλούμενος τα λόγια του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη «η ποίηση αρχίζει από κει που την τελευταία λέξη δεν την έχει ο θάνατος», είχε απευθύνει την έκκληση: «Ελάτε, λοιπόν, και αφήστε τον εαυτό σας να αντλήσει όσο περισσότερο θάρρος και έμπνευση μπορεί από την ελληνική λογοτεχνία».

Τα δύο βίντεο έχουν αναρτηθεί εδώ και εδώ.