today-is-a-good-day
14.4 C
Athens

Το σχέδιο του Κ.Μητσοτάκη για έξοδο από την κρίση και η επάνοδος στην κανονικότητα

Ο  «οδικός» χάρτης για την καλύτερη και ασφαλέστερη έξοδο από την κρίση και τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, ήταν  τo βασικό θέμα των συσκέψεων του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς, την  επιτροπή των λοιμωξιολόγων  και στενών συνεργατών του. Συσκέψεις που θα συνεχιστούν σήμερα αλλά και μέχρι το νέο διάγγελμα του Πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα.

Του Κώστα Πασίση

Πέρα από το αμιγώς επιχειρησιακό σχέδιο για την άρση των περιορισμών μετα τις 4 Μαΐου, που είναι υπό κατάρτιση, κοινή συνισταμένη της χθεσινής συνεδρίασης  ήταν ότι ο «πόλεμος» δεν κερδήθηκε ακόμη και τα επόμενα βήματα πρέπει να έχουν ως στόχευση να μη χαθεί το κεκτημένο που αποκτήσαμε με πολλούς κόπους και θυσίες.

Όταν η «καταιγίδα» του κορωνοιού πέρασε τις «πύλες» της χώρας, έχοντας προηγουμένως αφήσει πολλά φέρετρα πίσω της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκεπτόμενος ορθά και συνετά πήρε τις κρίσιμες αποφάσεις, αποδεχόμενος, χωρίς αστερίσκους, τις εισηγήσεις των γιατρών και των ειδικών.

Η απόφαση του είναι να ακολουθήσει την ίδια συνταγή και τώρα, που πλησιάζει η ώρα της σταδιακής επαναφοράς, στην  προ κορωνοιού κατάσταση. Και αυτή τη φορά η προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.   Άλλωστε οι επιστήμονες, εκ του αποτελέσματος, είχαν κρίσιμο ρόλο στη μη εξάπλωση του ιού και οι απώλειες νοσούντων περιορίστηκαν σε απολύτως ανεκτά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Για άλλη μια φορά ο Σωτήρης Τσιόδρας σε συνεργασία με την ομάδα καθηγητών -ιατρών θα παραδώσουν στον Πρωθυπουργό την εισήγηση τους για τον τρόπο που θα πρέπει γίνει η  ολική επαναφορά στην κανονικότατα, με δεδομένο ότι ο covid 19, ήλθε για να …μείνει στη χώρα, άγνωστο πόσο ακόμη.

Το συγκεκριμένο επιτελείο παρακολουθεί και συλλέγει στοιχεία, από τις ξένες χώρες (Γερμανία, Δανία,  Αυστρία, αλλά και η Νορβηγία), που προχώρησαν σε άρση του lockdown. Συμπεράσματα που θα αξιολογηθούν και θα προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Η ομάδα «κρούσης» του Μαξίμου

Στην task Force του Μαξίμου, που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν το σχέδιο επαναφοράς, μετέχουν εκτός του στενότερου συνεργάτη του του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος έχει τη γενικότερη εποπτεία των δράσεων, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Υγείας Βασίλς Κικίλιας, ο υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων Νικος Χαρδαλιάς,  ο υφυπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος. Επίσης οι υφυπουργοί Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο καθηγητής του LSE ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους ξένους οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως επισημαίνεται πρόκειται για μια ομάδα, που έχει καλή χημεία, γεγονός που έπαιξε και σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της δύσκολης αποστολής τους.

 

Οι ανησυχίες και ο προβληματισμός

Η αισθητή μείωση των κρουσμάτων σκόρπισε ικανοποίηση στη κυβέρνηση γι αυτό και άνοιξε η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ωστόσο τα πολλά περιστατικά που ανιχνεύτηκαν στη κλειστή δομή μεταναστών στο Κρανίδι, μετρίασε τον αρχικό ενθουσιασμό.

Ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μια φορά κινήθηκε με αστραπιαία ταχύτητα και λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα. Η  περιοχή, όμως, τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, καθώς ο ιός είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί και στην ευρύτερη κοινότητα, όπως είπε χθες ο κ. Τσιόδρας.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν την κυβέρνηση και έχουν λάβει σειρά προτεραιότητας προς επίλυση  είναι αυτό των Πανελληνίων Εξετάσεών.

Για το εν λόγω ζήτημα το μόνο βέβαιο είναι αυτό που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,  ότι εντός του Ιουνίου θα γίνει η έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων. Για τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

«Καυτό» παραμένει και το θέμα του Τουρισμού, που είναι και η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Η απελευθέρωση των μετακινήσεων θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα ανακοινωθούν.

Οι αερομεταφορές πάντως παραμένει μια άγνωστη ακόμη παράμετρο, καθώς πρέπει να υπάρξει συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο. Γεγονός που δυσκολεύει την επίλυση της δύσκολης εξίσωσης…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ