today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Bloomberg: Οι Έλληνες δείχνουν στον κόσμο πώς αντιμετωπίζεται η πανδημία

Νέα εύσημα δίνει στην Ελλάδα το πρακτορείο Bloomberg αναφέροντας σε δημοσίευμά του πως η χώρα μας αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το “προβληματικό παιδί” της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της 10ετους οικονομικής κρίσης αποτελεί παράδειγμα για τον κόσμο καθώς ανταποκρίθηκε γρηγορότερα από όλους στην πρόκληση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα των περίπου 11 εκατομμυρίων ανθρώπων ανέφερε 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους μέχρι την Πέμπτη, ένα κλάσμα των κατά κεφαλήν διοδίων στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, με συνολικά σχεδόν 58.000 θανάτους. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στη Γερμανία, ένα άλλο κράτος που θεωρείται ότι αντιμετώπισε τον ιό υπεύθυνα και αποτελεσματικά.

Η ελληνική κυβέρνηση πιστώνει την επιτυχία αυτή στην ετοιμότητα και την πειθαρχεία των πολιτών, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από αξιωματούχους της κυβέρνησης να ετοιμάσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας τον Ιανουάριο. Επαίνεσε τη μεγάλη ανταπόκριση και συμμόρφωση στα μέτρα περιορισμού στο διάγγελμα που απεύθυνε αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι «η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε ένα οδυνηρό πισωγήρισμα».

Τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν για τη θωράκιση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα περιελάμβαναν τη σύσταση επιτροπής για τις μολυσματικές ασθένειες, ελέγχους σε αεροδρόμια και λιμάνια, προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού και στενές επαφές με ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς υγείας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλιάς στο Bloomberg.

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά με όρους, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουμε ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο Μητσοτάκης, του οποίου η δημοτικότητα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, διέταξε το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων στις 10 Μαρτίου- μόλις 13 ημέρες αφότου η Ελλάδα ανέφερε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού. Μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν επιχειρήσεις όπως κινηματογράφοι γυμναστήρια, κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια εντός τεσσάρων ημερών. Ακολούθησε μια εβδομάδα μετά η απαγόρευση της κυκλοφορίας για άσκοπες μετακινήσεις. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα απέφυγε τη αύξηση των κρουσμάτων και κατάφερε να έχει τους λιγότερους νεκρούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο πληθυσμό.

Η επόμενη πρόκληση θα είναι να διατηρηθεί αυτή η στάση και κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Πάσχα που ξεκινούν από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα. Προς το παρόν, το κλείδωμα της Ελλάδας ισχύει έως τις 27 Απριλίου.

Το Bloomberg αναφέρει πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει πως το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά ο οποίος ανέφερε πως οι αξιωματούχοι υιοθέτησαν τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα από την πρώτη στιγμή. Έχουμε επίσης ένα πολύ ισχυρό σύστημα ανίχνευσης και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση όλων όσων βρίσκονται σε καραντίνα. Σε ένα σημείο, περίπου 29.000 άτομα παρακολουθούνταν, πρόσθεσε.

Αυτό που βοήθησε ήταν να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση κορωνοϊού ως έναν μικρό κύκλο της επιδημίας και να προσπαθήσουμε να το απομονώσουμε, έτσι ώστε αυτοί οι κύκλοι να μην «συνδέονται», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Η εναλλακτική λύση, είπε, θα ήταν «μια επίδραση χιονοστιβάδας η οποία θα οδηγούσε την κατάσταση εκτός ελέγχου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ