today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Ν.Μηταράκης: Παραμένουμε σε εγρήγορση για τη φύλαξη των εθνικών συνόρων

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στην εκπομπή του Mega Tv «Κοινωνία ώρα Mega» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου.

Την πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα της ελληνικής Πολιτείας για την προστασία των εθνικών συνόρων και κατ’ επέκταση των νησιών από τις κρίσεις μετανάστευσης και δημόσιας υγείας, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega Tv και τους δημοσιογράφους, Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου

«Γνωρίζαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι η πίεση από την Τουρκία θα είναι διαρκής. Μπορεί προσωρινά, μετά την ισχυρή αντίδραση της Ελλάδος στον Έβρο και στα νησιά να είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική μείωση ροών από τις αρχές Μαρτίου, αλλά ξέρουμε ότι κάποια στιγμή αυτό το κύμα θα επανέλθει και για αυτό παραμένουμε σε εγρήγορση. Υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνεται, όμως, αυτό που γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες, ότι δηλαδή είναι φορείς του κορωνοϊού», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι τα σύνορα φυλάσσονται, με αποτέλεσμα, σήμερα, να έχουν καταγραφεί μηδενικές ροές και προσέθεσε πως «υπάρχει πλήρης ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και των ομάδων ασφαλείας, του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού, ώστε να αποτραπεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιες αφίξεις, είμαστε έτοιμοι πλέον και στη Μυτιλήνη και στη Χίο αλλά και στα άλλα νησιά με ειδικούς χώρους, όπου θα μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και, φυσικά, θα ελεγχθούν ιατρικά. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δημιουργήσαμε δύο ειδικές δομές μόνο για τις νέες αφίξεις στις Σέρρες και στη Μαλακάσα. Έχουμε αποφύγει οι νέες αφίξεις να συγχρωτιστούν με τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας, ώστε να μην μεταφερθεί πιθανό κρούσμα στις υφιστάμενες δομές. Όσο για αυτές, είχαμε κάνει μια προσπάθεια από το Φεβρουάριο να τις κλείσουμε. Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια εκείνη τη στιγμή δεν ευοδώθηκε».

Κατόπιν, στάθηκε στα αυξημένα μέτρα προστασίας των υφιστάμενων δομών από τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι «Υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση με αυστηρότερους κανόνες για τις δομές από ό,τι ισχύουν για το γενικότερο πληθυσμό βάζοντας όρια όχι μόνο γιατί βγαίνουν αλλά και πόσοι βγαίνουν και μέχρι τι ώρα μπορούν να μπουν».

Στη συνέχεια, επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία, τονίζοντας ότι: «Ελάχιστες από τις δομές, που φτιάχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι δυο νέες δομές που φτιάξαμε στη Μαλακάσα και στις Σέρρες έχουν προδιαγραφές διπλής στρατιωτικής περίφραξης. Η οποία δεν παραβιάζεται. Οι παλιότερες δομές είχαν απλές περιφράξεις και μερικές φορές ούτε περιφράξεις. Στις δυο δομές στις οποίες μπήκαν καραντίνα Ριτσώνα και στην παλιά δομή της Μαλακάσας ζητήσαμε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που έχει την ευθύνη αυτών των δομών να ενισχυθεί η περίφραξη και αυτό έγινε άμεσα. Αυτό που έχουμε βάλει ως προτεραιότητα στο Υπουργείο είναι αμέσως μετά το Πάσχα να ορίσουμε διοικητές στις υφιστάμενες δομές γιατί μέχρι τώρα αυτές οι δομές δεν είχαν ελληνική διοίκηση. Ήταν υπό τη διοίκηση διεθνών οργανισμών. Αυτό μας εμπόδιζε σε κάποιο σημείο στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας».

«Στα νησιά βέβαια υπάρχουν αυξημένα μέτρα γενικότερα ως προς την προστασία τους. Το γεγονός ότι υπάρχει μια απαγόρευση σε νέες αφίξεις στα νησιά είτε από την ενδοχώρα είτε με τα μέτρα που έχουμε πάρει από την Τουρκία έχουμε δημιουργήσει κατά κάποιο τρόπο αυτόνομες κοινότητες στα νησιά. Και αυτό είναι ένας πολύ μεγάλος δείκτης προστασίας», κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ