today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Κορωνοϊός: Δεκαπέντε ηλικιωμένοι πέθαναν σε γηροκομείο στην Πορτογαλία

Συνολικά 15 ηλικιωμένοι πέθαναν εξαιτίας του κορωνοϊού σε γηροκομείο στην Αβάιρου της Πορτογαλίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης αυτής, ο Ριμπάου Εστέβες, συμβάν που είναι το χειρότερο του είδους στη χώρα της Ιβηρικής αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας εκεί.

Ο Εστέβες αποκάλυψε σε δηλώσεις του στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Πορτογαλίας LUSA ότι άλλοι 77 τρόφιμοι και 22 μέλη του προσωπικού του γηροκομείου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας ότι λήφθηκαν προληπτικά μέτρα, ιδίως η μεταφορά των φορέων του SARS-CoV-2 σε χώρο απομόνωσης.

Ο Εστέβες επέρριψε ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πόλη του δεν έχει λάβει αναλώσιμα, ούτε διαγνωστικά τεστ, από τις υγειονομικές αρχές. Ο δήμαρχος επέμεινε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν εξετάσεις σε άλλα γηροκομεία στην Αβάιρου.

«Το νοσοκομείο μας δεν έχει τίποτα», κατήγγειλε ο Εστέβες σε δηλώσεις του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTP.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας για να σχολιάσει τις καταγγελίες του δημάρχου.

Η Πορτογαλία κατέγραφε ως χθες Δευτέρα 11.739 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και θρηνούσε 311 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19.

Δεκάδες γηροκομεία στην Πορτογαλία έχουν καταγράψει κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και του προσωπικού και θανάτους, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας απαγορεύθηκαν χώρα αφότου η Λισαβόνα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη 18η Μαρτίου, μέτρο που παρατάθηκε την περασμένη Πέμπτη για 15 ημέρες. Οι υγειονομικές αρχές προέτρεψαν τα γηροκομεία να καταρτίσουν δικά τους σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Εργαζόμενοι σε γηροκομεία φοβούνται καταστάσεις παρόμοιες με αυτές στη γειτονική Ισπανία, όπου στελέχη των ένοπλων δυνάμεων τα οποία στάλθηκαν να κάνουν απολυμάνσεις σε γηροκομεία βρήκαν στα κρεβάτια τους τα άψυχα σώματα ηλικιωμένων που είχαν απλά εγκαταλειφθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ