Γαλλία: 588 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο. Πάνω από 6.500 οι νεκροί συνολικά

66

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη Γαλλία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 5.091 πέθαναν σε νοσοκομεία και τουλάχιστον 1.416 σε οίκους ευγηρίας και άλλα ιδρύματα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε απόψε.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 588 θάνατοι σε νοσοκομεία, ανέφερε ο γενικός διευθυντής Υγείας, Ζερόμ Σαλμόν. Ο αριθμός των νεκρών, μαζί με τα μη πλήρη στοιχεία από περίπου 3.000 άλλα ιδρύματα φιλοξενίας ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, ανέρχεται στους 6.507, πρόσθεσε.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε νοσοκομεία αυξήθηκε στα 64.338, από 59.105 που ήταν μέχρι χθες. Στα γηροκομεία, τα επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα ανέρχονται στα 17.827, με βάση όμως στοιχεία που δεν είναι πλήρη ακόμη.

Ενίσχυση των αστυνομικών ελέγχων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αυτοκινητόδρομους για όσους επιχειρήσουν να σπάσουν την καραντίνα ενόψει του Σ/Κ

Η γαλλική αστυνομία ενίσχυσε τους ελέγχους σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αυτοκινητόδρομους σήμερα προκειμένου να σταματήσει τους πολίτες που παραβιάζουν την καραντίνα ενόψει του Σαββατοκύριακου, την ώρα που οι γιατροί λένε πως ελπίζουν να δουν σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες.

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.307 ανθρώπους στη χώρα. Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τη νόσο Covid-19 και σχεδόν 6.400 ασθενείς έχουν διασωληνωθεί.

Η κυβέρνηση επέβαλε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα 67 εκατομμύρια των Γάλλων πολιτών τη 17η Μαρτίου και το παρέτεινε έως τις 15 Απριλίου, με στόχο να επιβραδύνει τη διασπορά της άκρως μολυσματικής νόσου.

Ο αριθμός των ασθενών που μπαίνουν στις εντατικές κατέγραψε πτώση τις τελευταίες 3 ημέρες και ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων στα νοσοκομεία σταθεροποιήθηκε, προσφέροντας μια μικρή νότα αισιοδοξίας για την εξέλιξη της πανδημίας.

Επαγγελματίες υγείας ελπίζουν πως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των μέτρων απομόνωσης θα φανούν αυτό το Σαββατοκύριακο, διότι η περίοδος επώασης του ιού είναι περίπου 2 εβδομάδες.

«Αναμένουμε τον αντίκτυπο της απομόνωσης. Προς το παρόν επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα μειωθεί η ροή των ασθενών που μπαίνουν στα νοσοκομεία» σημείωσε ο Μπρουνό Ρου, ο επικεφαλής της ομάδας κρίσης των νοσοκομείων του Παρισιού.

«Το σημαντικό είναι πότε θα επιτύχουμε αυτή τη σταθεροποίηση».

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε διακοπή της καραντίνας θα έσπερνε την καταστροφή. Η κυβέρνηση έχει ήδη υπονοήσει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα συνεχιστεί και μετά τα μέσα Απριλίου.

«Θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί. Εκείνοι που νοσηλεύονται σήμερα και βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη είναι εκείνοι που δεν σεβάστηκαν αρχικά την καραντίνα», δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής του Παρισιού Ντιντιέ Λαλμάν σήμερα, σε ένα σημείο ελέγχου που έχει στηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Πρόκειται για έναν πολύ απλό συσχετισμό. Εάν δεν σέβεστε την καραντίνα, θα σας επιβάλλεται πρόστιμο και θα θέτετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας σε κίνδυνο και υπό την απειλή να βρεθείτε στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Οι προειδοποιήσεις των αρχών δεν έχουν αποθαρρύνει τους πάντες. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονπαρνάς, κάποιοι πολίτες προσπαθούν να ταξιδέψουν.

Ο Εντγκάντ Νγκονό, επιχειρηματίας από το Παρίσι, ελπίζει πως θα καταφέρει να μπει σε τρένο για να ταξιδέψει και να συναντήσει την οικογένειά του στην πόλη Ρεν.

«Νομίζω ότι είναι ένας τρόπος να ξαναγεμίσουμε τις μπαταρίες, διότι ο αέρας στην εξοχή είναι καλύτερος από το Παρίσι» υποστηρίζει.

Λίγο μετά, η αστυνομία του απαγορεύει να φύγει, διότι δεν έχει μαζί του τα κατάλληλα έγγραφα που θα του επέτρεπαν να φύγει.