today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Υπομονή-ψυχραιμία-εντιμότητα – Γράφει ο Γ.Κώτσηρας

Αυτές τις ημέρες κρινόμαστε όλοι. Η πατρίδα μας, όπως και η υπόλοιπη υφήλιος, διέρχεται μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου, αντιμέτωπη με έναν αιφνίδιο και ιδιαιτέρως σοβαρό κίνδυνο που απειλεί να καταστρέψει την δημόσια υγεία, αλλά και να επιφέρει μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Γράφει ο Γιώργος Κώτσηρας*

Η έκτακτη αυτή κατάσταση απαιτεί ετοιμότητα του κράτους, η οποία μέχρι στιγμής έχει γίνει εμφανής ακόμα και σε δύσπιστους πολίτες, ώστε να αντιμετωπίσουν οι κρατικές δομές την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει από την πρώτη στιγμή επιδείξει αξιοσημείωτη ταχύτητα και αποφασιστικότητα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Απαιτείται, όμως, παράλληλα και μια συναντίληψη του πολίτη ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή ενωμένοι, υγιείς και με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Η υπομονή που πρέπει να επιδείξει η κοινωνία, σε συνδυασμό με την απαραίτητη ψυχραιμία, είναι κρίσιμες παράμετροι ώστε να αποδώσουν τα μέτρα και να μη βιώσουμε μια εθνική τραγωδία. Όλοι μας θα πληγούμε από αυτήν την κατάσταση, αλλά αν βοηθήσουμε όλοι, οι πληγές θα είναι μικρότερες.

Αλλά τίποτα δεν θα αποδώσει σωστά αν δεν συνδυαστεί με την έντιμη συμπεριφορά όλων μας. Το να προσπαθήσω να «κοροϊδέψω» το κράτος για να αποφύγω τα μέτρα είναι μια απόλυτα ανέντιμη κοινωνικά συμπεριφορά. Το να κάνω τον δήθεν «επαναστάτη του καναπέ» για να γλιτώσω την απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι μια απόλυτα ανέντιμη κοινωνικά συμπεριφορά, διότι, αφενός δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά, αφετέρου, προσβάλλει την συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας που τηρούν ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Οφείλουμε να σεβαστούμε την τιτάνια εθνική προσπάθεια για να σταθεί όρθια η χώρα μας. Η ελληνική κοινωνία πέρασε πολλά τα τελευταία χρόνια. Θα τα καταφέρουμε και τώρα.

Οφείλουμε, όμως, όλοι, κράτος, πολιτικό σύστημα και κοινωνία να μείνουμε συνεπείς και πειθαρχημένοι. Να «μείνουμε σπίτι» για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

*Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι Βουλευτής Δυτικής Αττικής ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ