today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Πορτογαλία: Οι περιορισμοί κυκλοφορίας μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις μήνες

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει «έναν, δύο και τρεις μήνες» περιορισμών στην κίνηση κι έξοδο των πολιτών, καθώς ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού προσεγγίζει τους 200 (187).

Συνολικά 3.600 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για κυβερνητική βοήθεια στην καταβολή τμήματος του μισθού σε 76.000 εργαζομένους, που βρίσκονται σε προσωρινή παύση εργασίας λόγω του κορονοϊού, πρόσθεσε ο Κόστα. «Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό, έναν, δύο ή τρεις μήνες και αυτό προφανώς φοβίζει όλους μας», τόνισε.

Αργότερα σήμερα αναμένεται η απόφαση του προέδρου Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα για το εάν θα παραταθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που έχει κηρυχθεί από τις 18 Μαρτίου, και απαγορεύει τη μη απαραίτητη μετακίνηση που ανάγκασε χιλιάδες επιχειρήσεις να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 8.251 κι οι νεκροί στους 187.

Με το καθολικό Πάσχα προ των πυλών, ο Κόστα υπενθύμισε πως «οι οικογένειες δεν θα μπορούν να πάνε σπίτια τους για να επισκεφθούν τους δικούς τους. Αυτή τη χρονιά θα πούμε στους μετανάστες μας να μην επιστρέψουν στη γενέθλια γη — κι εάν το κάνουν να μη βγούνε από τα σπίτια τους». Δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι που ζουν κι εργάζονται στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία επιστρέφουν στην Πορτογαλία για να περάσουν τις πασχαλινές, ή καλοκαιρινές διακοπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ