today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Handelsblatt: Η στρατηγική της Ελλάδας κατά του κορωνοϊού αποδίδει

Σε εκτενές άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handeslblatt αναφέρεται στα μετρά που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τονίζοντας πως η κυβέρνηση στην Αθήνα πόνταρε από νωρίς στα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού κι αυτό φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Handeslblatt η καμπύλη εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων αναπτύσσεται σχετικά επίπεδη στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα αναφέρει πως το πρώτο κρούσμα στη χώρα αναφέρθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, σε μια 38χρονη ασθενή που έφερε τον κορωνοϊό κατά την επιστροφή της από το Μιλάνο. Και συνεχίζει εξηγώντας πως  από τα μέσα Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων αυξάνει κατά μέσο όρο κατά 10%, σχετικά μικρός αριθμός σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν διεθνώς.

«Η [ελληνική] κυβέρνηση έλαβε νωρίτερα και με μεγαλύτερη συνέπεια απ’ ό,τι πολλές άλλες χώρες μέτρα για την επιβράδυνση της διασποράς του κορωνοϊού. Ήδη από τις 10 Μαρτίου έκλεισαν όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστημία, ακυρώθηκαν οι αθλητικές συναντήσεις, έκλεισαν παραλίες. Λίγες μέρες αργότερα έκλεισαν τα εστιατόρια και τα καταστήματα λιανικής κι από τις 23 Μαρτίου οι άνθρωποι επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνον για βάσιμους λόγους», αναφέρει χαρακτηριστικά η Handelsblatt.

Το δημοσίευμα αναφέρει, στη συνέχεια, πως η κυβέρνηση ευελπιστεί να περιορίσει το κύμα μολύνσεων από τον κορωνοϊό και να αποφορτίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «αφού πριν ακόμη το ξέσπασμα της επιδημίας τα κρατικά νοσοκομεία συχνά στερούνταν και τα πιο αναγκαία. Μέχρι τις αρχές του χρόνου οι ΜΕΘ στα κρατικά νοσοκομεία διέθεταν μόνον 565 κλίνες, αριθμός που αυξήθηκε στο μεταξύ σε 870, σημειώνει προσθέτοντας πως ακόμη κι έτσι αναλογούν στην Ελλάδα περίπου 8 κλίνες στις ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 34, στην Ιταλία 12,5 και στην Ισπανία 9,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Ωστόσο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, είναι σημαντική η αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού καθώς όπως προειδοποιούν ειδικοί πως ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ένας δύσκολος μήνας. Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Υγείας ότι στα μέσα Απριλίου θα υπάρχει μια εικόνα αν όντως αποδίδουν τα μέτρα και σκέψεις για την άρση τους μπορεί να γίνουν στην καλύτερη περίπτωση τον Μάιο, λένε οι ειδικοί.

Οι περισσότεροι τηρούν τα μέτρα μέχρι στιγμής, αλλά όχι όλοι. Μετά την ακύρωση του καρναβαλιού πλησιάζει τώρα το ορθόδοξο Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή για τους Έλληνες, που συνηθίζουν να κάνουν εκδρομές στα χωριά τους, να συγκεντρώνονται με συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Αλλά όχι φέτος, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ