today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Αυστρία: Από τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της κρίσης

Τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονταν μέχρι πρόσφατα για το 2020 στην Αυστρία δίνουν πλέον την θέση τους στα ελλείμματα ενός, λόγω κορωνοϊού, “προϋπολογισμού της κρίσης”, στον οποίο αναφέρθηκε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοντ Μπλιούμελ, μιλώντας το μεσημέρι σε μία υποβαθμισμένη από συμμετοχές, ολομέλεια της Βουλής στη Βιέννη.

Απευθυνόμενος στους προαιρετικά παρόντες βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονταν σε “ασφαλή” απόσταση μεταξύ τους, όπως επιτάσσουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κατάσταση άλλαξε πλήρως μέσα σε λίγες ημέρες εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, και επισήμανε επανειλημμένα ότι “αποφασιστικό δεν είναι το πλεόνασμα, αλλά η σωτηρία των ανθρώπινων ζωών”.

Την ομιλία του, που ετοίμαζε τις προηγούμενες ημέρες για την παρουσίαση σήμερα στην Βουλή του νέου προϋπολογισμού για το 2020, που θα ήταν και ο πρώτος της νέας κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Ιανουαρίου, την “πέταξε” τελικά στον κάλαθο των αχρήστων, ανέφερε ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ.

Όπως παρατήρησε με έμφαση, είναι η πρώτη φορά μετά το 1953 που δεν υπάρχει στην αυστριακή Βουλή η κλασική ομιλία για τον προϋπολογισμό, ο ίδιος ευελπιστεί ότι αυτό θα είναι μία εξαίρεση στη Δεύτερη Αυστριακή Δημοκρατία.

“Ασυνήθιστες εποχές απαιτούν ασυνήθιστα μέτρα, και αδιαμφισβήτητα ζούμε μία αλλαγή εποχής”, και γι αυτόν τον λόγο ισχύουν για τον νέο προϋπολογισμό άλλα μέτρα και σταθμά από ό, τι για άλλους προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τον Γκέρνοτ Μπλιούμελ, μέχρι πρόσφατα υπήρχε μία απασχόληση-ρεκόρ στην Αυστρία, με την εξάπλωση του κορωνοϊού, μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξε πλήρως η κατάσταση, η εξελισσόμενη πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες. Αποφασιστικό, όπως επισήμανε, δεν είναι πλέον ποιος αριθμός θα βρίσκεται στο τέλος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά το πόσες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν, πόσες θέσεις εργασίας διασφαλίστηκαν και πόσες επιχειρήσεις προστατεύτηκαν από την πτώχευση.

Ήδη το περασμένο Σάββατο, σε δηλώσεις τους, ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, υπουργός Οικονομικών και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, αποσαφήνιζαν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού θα ανατρέψουν το επιδιωκόμενο για εφέτος από την κυβέρνηση δημοσιονομικό πλεόνασμα, οδηγώντας μάλιστα σε έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν θα αυξηθούν μόνον οι δαπάνες, αλλά θα υπάρξει και υποχώρηση των εσόδων, ωστόσο, όπως ανέφερε ο αντικαγκελάριος, θα παραμείνουν τουλάχιστον για εφέτος τα εξαγγελθέντα κέντρα βάρους, όπως οι επενδύσεις για την προστασία του κλίματος, για την οποία έχουν προβλεφθεί αρκετά μέτρα και τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, ενώ μεσοπρόθεσμα, από το 2021 όλα θα εκτιμηθούν εκ νέου.

Ο αντικαγκελάριος χαρακτήριζε δραματικές τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στα έσοδα και τα έξοδα του προϋπολογισμού, ενώ, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών τόνιζε πως μία αποδυναμωμένη οικονομία θα προκύψει από την μείωση των εσόδων και από τις υψηλότερες δαπάνες και αυτό σημαίνει φυσικά ότι αυτή την χρονιά δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Λέρο ο Στ.Κασσελάκης