today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Μπ.Τζόνσον: Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση μέσα στις επόμενες 12 εβδομάδες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση της επιδημίας του κορωνοϊού εντός των επόμενων 12 εβδομάδων και στο τέλος «να την ξαποστείλει», αν οι πολίτες της χώρας ακολουθήσουν τις συμβουλές της κυβέρνησης ώστε ο αριθμός εκείνων που μολυνθούν από τον ιό να μειωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

«Αυτή τη στιγμή η επιδημία εξαπλώνεται με ένα τρόπο που δεν φαίνεται ακόμη να αντιδρά από τις παρεμβάσεις μας», τόνισε ο Τζόνσον σε μια συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύω πως ένας συνδυασμός μέτρων που ζητάμε από το κοινό να λάβει και καλύτερες εξετάσεις, επιστημονική πρόοδος, θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε την επιδημία εντός των επόμενων 12 εβδομάδων… Δεν μπορώ να σας πω ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα είναι σε καθοδική πορεία. Είναι πιθανό, αλλά δεν μπορώ απλά να το πω αυτό με βεβαιότητα».

«Μπορούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση εντός των επόμενων 12 εβδομάδων και είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να ξαποστείλουμε τον κορωνοϊό από αυτή την χώρα αλλά μόνο αν πάρουμε μέτρα – όλοι πάρουμε μέτρα – τα οποία έχουμε περιγράψει», δήλωσε.

Παράλληλα τόνισε πως ίσως χρειαστεί να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα στο Λονδίνο για την καταπολέμηση της επιδημίας του Covid-19, καθώς η συμμόρφωση με τις κυβερνητικές συστάσεις σε μέρη της πρωτεύουσας γίνεται αποσπασματικά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε πως σε αντίθεση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η Βρετανία θα θέσει τους πολίτες της σε προτεραιότητα στην μάχη κατά του κορωνοϊού, αναφέροντας πως αύριο Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θα εξαγγείλει αύριο περισσότερα μέτρα για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων.

«Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά», είπε ο Τζόνσον. «(Θυμάστε) τι συνέβη το 2008, όλοι έλεγαν πως διασώσαμε τις τράπεζες και δεν φροντίσαμε τους ανθρώπους που πραγματικά υπέφεραν – αυτή τη φορά θα μεριμνήσουμε ότι θα φροντίσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν από τις οικονομικές συνέπειες».

Τέλος ανέφερε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις να αγοράσει ένα τεστ αντισωμάτων του κορωνοϊού που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, αν αυτό λειτουργήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ