today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό στα Super Market- Τι λένε οι αλυσίδες

Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος τίθενται σε ισχύ με απόφαση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την απόφαση τα μέτρα πρόληψης είναι τα κάτωθι:

Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα), ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.
Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.
Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.
Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

Σε ό,τι αφορά στα super market εκδόθηκε εγκύκλιος που εξειδικεύει τα μέτρα πρόληψης. Πιο συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων:
Διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.
Αναπτύσσουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά/ ψηφιακά
Στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό
Φροντίζουν οι χώροι αυτών, να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απολυμαίνονται τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων.

Πέραν του αυτονόητου, δηλαδή της εφαρμογής αυτών των μέτρων, υψηλόβαθμα στελέχη των αλυσίδων supermarket δηλώνουν στο FnB Daily ότι – πέραν των ομάδων security, που έχουν στα καταστήματά τους – ίσως απαιτηθεί και η παρουσία αστυνομικών, δεδομένου ότι, τις περασμένες ημέρες, δεν έλειψαν οι εντάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ