today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Οι προτεραιότητες τους Κ.Μητσοτάκη στην κρίση του κορωνοϊού

Την προστασία της ανθρώπινης ζωής και ειδικότερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έθεσε στο επίκεντρο του διαγγέλματος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παράλληλα έκανε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών για τον περιορισμό εξάπλωσης του επικίνδυνου κορωνοιού.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά βγήκε μπροστά και με σοβαρότητα, έτοιμο και οργανωμένο σχέδιο αυξημένης ετοιμότητας και με «προωθημένες» ιδέες έδωσε, ως όφειλε εκ της θέσεως του, τον τόνο στη μάχη για την αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής του φονικού ιού.

Ο Πρωθυπουργός χθες προς έκπληξη πολλών ακόμη και στελεχών του έκανε την υπέρβαση και έβαλε το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό.
Την ίδια στιγμή κυβερνητικοί κύκλοι συνιστούν ψυχραιμία γιατί όπως τονίζεται η συνεχόμενη αναπαραγωγή καταστροφολογικών σεναρίων, μόνο πανικό σπέρνει στην κοινωνία ενώ δηλητηριάζει και την οικονομία.

Ένα μήνυμα ιδιαίτερης βαρύτητας, μεσούσης της κρίσης, λόγω εξάπλωσης του κορωνοιού, που στην Ελλάδα, προς το παρόν, παραμένει σε ελεγχόμενα και ανεκτά επίπεδα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση που ελήφθη στο Μαξίμου, μετά από μαραθώνιες συσκέψεις και περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του, είναι η Ελλάδα να απλώσει ένα «δίκτυ» προστασίας στον κοινωνικό ιστό, που ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τον περιορισμό εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού.

Στην κυβέρνηση μιλούν για νέα απρόσμενη κρίση, που μέχρι στιγμής είναι σε εξέλιξη, χωρίς να έχει χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης, όπως έγινε στην Ιταλία, που ολόκληρη χώρα τέθηκε σε καραντίνα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η Ελλάδα κινείται σε επίπεδα κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία, αλλά ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε «κόκκινο συναγερμό».
Η φονική ασθένεια, πλην της ανθρώπινης ζωής που είναι το πρωτεύων, απειλεί και την «εύθραυστη» ελληνική οικονομία που μέχρι χθες κινείτο ανοδικά, εντυπωσιάζοντας και τους πλέον δύσπιστους τόσο εντός όσο και εκτός ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοιού είπε ότι «το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Αλλά όπως ανέφερε, αν αυτό περιοριστεί τους επόμενους δυο έως τρεις μήνες, η όποια ζημιά προκύψει θα καλυφθεί».
Η συγκεκριμένη θέση εκφράζει την αισιόδοξη πλευρά του όλου θέματος, ωστόσο η συμπεριφορά του ιού εχει οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και κυρίως σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς κανείς από επαΐοντες δεν μπορούν να δώσουν πρόβλεψη για την μελλοντική πορεία του.
Οι οικονομικές επιπτώσεις και τα μέτρα στήριξης των χωρών της Ε.Ε, που σχεδόν όλες πλήττονται από το νέο εφιάλτη, θα αποφασιστούν και θα εξατομικευθούν στην συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα,16 Μαρτίου.
Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου, με αποθεματικό 25 δις για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κορονοϊου.

Το ελληνικό σχέδιο δράσης ήδη σιγά- σιγά ξετυλίγεται και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων που θα έχουν και συνέχεια. Ηδη, στις κυβερνητικές συσκέψεις συζητείται το θέμα των κρατικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις, στη βάση κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Ωστόσο η έκβαση αυτής της μάχης θα κριθεί και από την απαιτούμενη συνεργασία του κόσμου, κάτι που επεσήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ