today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Γερμανία: Ο κορωνoϊός “χτύπησε” και την Bundestag

Ο 41χρονος βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Χάγκεν Ράινχολντ από το Μεκλεμβούργο-Πομερανία περιλαμβάνεται στα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Γερμανία. Επιπλέον, τρεις βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση, καθώς ήρθαν σε επαφή με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο βρέθηκε θετικό στον Covid-19.

Συνολικά 15 άτομα που συμμετείχαν στην ίδια σύσκεψη έχουν ενημερωθεί και λαμβάνουν οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές, ενώ το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται προσωρινά οι ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, καθώς σε αυτές οι 709 βουλευτές καλούνται να προσέλθουν σε «κάλπη». Με απόφαση του Κοινοβουλίου αναστέλλεται μέχρι τις 12 Απριλίου και το πρόγραμμα επισκέψεων πολιτών στο κτίριο της Βουλής.

Πριν από λίγη ώρα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», το οποίο έχει αναλάβει την επιστημονική ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα 1567 άτομα έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, εκ των οποίων τρία κατέληξαν. Ένα παιδί δύο ετών νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Βρανδεμβούργου. Το Ινστιτούτο κάνει πάντως λόγο για μια «δυναμική κατάσταση», προειδοποιώντας για την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων.

Ο λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Κρίστιαν Ντρόστεν επισήμανε μάλιστα ότι τα περισσότερα κρούσματα αναμένονται για την Γερμανία από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, καθώς, σύμφωνα με νέες έρευνες, οι υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν μόνο μικρή επίδραση στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού. Ο ίδιος συνέστησε μάλιστα όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές με ηλικιωμένους, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Νωρίτερα σήμερα η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις σχετικά με την ακύρωση εκδηλώσεων και τον περιορισμό δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την Γερμανία. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου έχουν διαπιστωθεί μέχρι τώρα τα περισσότερα κρούσματα, έκλεισε σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ το Βερολίνο απαγόρευσε εκδηλώσεις στις οποίες συγκεντρώνονται περισσότερα από 1000 άτομα. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν συμβούλευσε τους πολίτες να μην πηγαίνουν σε μπαρ και κλαμπ, οδηγία η οποία σε συνδυασμό με το όριο των 1000 ατόμων αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τα κλαμπ του Βερολίνου. «Τα περισσότερα κλαμπ θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής Κλαμπ του Βερολίνου, έπειτα από συνάντηση των ιδιοκτητών 50 νυχτερινών κέντρων της πόλης. Μεταξύ των μέτρων που προτάθηκαν είναι ο περιορισμός του αριθμού των θαμώνων στο 70% της χωρητικότητας και η καταγραφή τους με τον αριθμό τηλεφώνου ή την ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Επισημαίνεται ότι 17 από τα κρούσματα στο Βερολίνο αφορούν άτομα τα οποία είχαν επισκεφθεί συγκεκριμένο κλαμπ της πόλης.

Την ίδια στιγμή οι αγώνες ποδοσφαίρου, τόσο της Bundesliga όσο και της Εθνικής Ομάδας και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων διεξάγονται πλέον χωρίς θεατές. Το ίδιο θα συμβεί και με την αναμέτρηση Ουνιόν Βερολίνου – Μπάγερν Μονάχου το ερχόμενο Σάββατο, αλλά και με τον αγώνα μεταξύ της Βασιλείας και της Άιντραχτ Φραγκφούρτης. Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στις μεγάλες σκηνές της πόλης. Στο Βερολίνο έκλεισαν ήδη όλες οι σκηνές χωρητικότητας άνω των 500 ατόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αύριο συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, υπό την διεύθυνση του Σάιμον Ρατλ θα πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές, αλλά θα μεταδοθεί ζωντανά από το Διαδίκτυο. Στο ίδιο πνεύμα, ο βρετανός τραγουδιστής Τζέιμς Μπλαντ δίνει απόψε συναυλία μπροστά στα άδεια καθίσματα της Φιλαρμονικής του Έλβα, στο Αμβούργο. Στην Βαυαρία θα παραμείνουν κλειστοί όλοι οι μεγάλοι συναυλιακοί χώροι, τουλάχιστον μέχρι τις 19 Απριλίου, ενώ πιθανόν να γίνουν κάποιες εξαιρέσεις με παραστάσεις χωρίς θεατές και ζωντανή μετάδοση από το Διαδίκτυο. Χωρίς κοινό στο στούντιο θα πραγματοποιούνται και τα πολιτικά τοκ-σόου της γερμανικής τηλεόρασης.

Ανάλογα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται ήδη στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας: η εταιρία Google συνέστησε στους υπαλλήλους της στα γραφεία του Βερολίνου, του Αμβούργου και του Μονάχου να εργάζονται από το σπίτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ