today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Οι προβλέψεις, οι φόβοι και η προετοιμασία της Αθήνας για εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο

Το ενδεχόμενο μεταφοράς της έντασης από τον Έβρο στο Αιγαίο, απασχολεί τo υπουργείο Άμυνας τις τελευταίες ημέρες, αναλύοντας τις δηλώσεις των τούρκων κυβερνητικών στελεχών, τις κινήσεις της Άγκυρας αλλά και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση του.
Ένα θέμα για το οποίο είναι πλήρως ενημερωμένο και το Μαξίμου και όπως επισημαίνεται ήταν ένα από τα ζητήματα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντηση του με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ η οποία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Του Κώστα Πασίση

Στην Αθήνα η πολιτική αλλά και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας εμφανίζεται σχεδόν πεπεισμένη ότι η Τουρκία δεν θα καθίσει …ήσυχη, αν στο ανατολίτικο παζάρι της με την Ευρώπη δεν ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα του Σουλτάνου (βίζα για τους τούρκους, επιπλέον χρήματα για τους μετανάστες, ζώνη ασφαλείας 30 χλμ εντός της Συρίας).
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι το γόητρο του Ταγίπ Ερντογάν έχει …τσαλακωθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ιντλιμπ και ταυτόχρονα δέχεται τρομακτική πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το πολιτικό κοκτέιλ για τον Σουλτάνο είναι εκρηκτικό και όπως επισημαίνει διπλωματική πηγή, ο τούρκος πρόεδρος ψάχνει να βρει κάτι για να …ρεφάρει.
Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης έχει μπει για τα καλά και η τελευταία δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Σουλειμαν Σοιλού ο οποίος ανέφερε επί λέξει:
«Αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν είναι τίποτα. Θα δείτε τι θα συμβεί μετά». Παράλληλα, προειδοποίησε την Αθήνα ότι «από εδώ και στο εξής θα αρχίσει να βιώνει το πραγματικό πρόβλημα».

Μια υπερφίαλη και πομπώδη δήλωση, που τίποτε όμως δεν αποκλείει να κρύβει πολιτική αξία, με δεδομένο οτι ο Ερντογάν σήμερα είναι «στριμωγμένος» από τις εξελίξεις αλλά και «απρόβλεπτος» παίχτης.

Σύμφωνα με πηγή από το υπουργείο Άμυνας, ο Μάρτης και ο Απρίλης είναι «δύσκολοι» μήνες, σε περίπτωση που η Τουρκία, θελήσει να «τεστάρει» τις ελληνικές αντιδράσεις στο Αιγαίο ή να «χοντρύνει» ακόμη περισσότερο το ήδη επικίνδυνο παιχνίδι.
Ειδικότερα γίνεται λόγος για επανέμφανιση κάποιου ερευνητικού σκάφους ή ακόμη και γεωτρύπανου στην περιοχή που οριοθετείται από την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
Η δεύτερη εστία πιθανής έντασης είναι κάποια πρόκληση στα θαλάσσια σύνορα με άξονα τις προσφυγικές ροές, που κατά περίεργο τρόπο τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί αισθητά στο Αιγαίο.

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα πάντως, το ελληνικό σχέδιο-απάντηση είναι έτοιμο και έχει συνυπολογίσει όλα τα πιθανά αλλά και …απίθανα σενάρια.

Η ρίψη δακρυγόνων κατά των Ελλήνων αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων, ο πετροπόλεμος που ακολούθησε και τα βίαια επεισόδια κυρίως τα βραδινές ώρες στις Φέρες, δεν είναι προάγγελος καλών μηνυμάτων για το τι μέλλει γενέσθαι …αύριο.
Στον Έβρο πάντως από ελληνικής πλευράς υψώθηκε μια ατσάλινη «ασπίδα», που θωράκισε με αποτελεσματικότητα τα χερσαία σύνορα της χώρας. Χωρίς υπερβολή, ο Τούρκος πρόεδρος πήρε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια καλά οργανωμένη χώρα, που δεν χαμπαριάζει από τις τουρκικές απειλές και κυρίως δεν εκβιάζεται από κανέναν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ