today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

ΔΗΜΑΡ: Δεν δικαιολογείται η δημιουργία κλίματος πολέμου

“Κατώτερη των περιστάσεων” χαρακτηρίζει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, με σημερινή της ανακοίνωση, ενώ αναφερόμενη στις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό κάνει λόγο για “ακροδεξιό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει κατ αρχήν “αδίστακτη την πολιτική Ερντογάν να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μορφή πίεσης προς της Ε.Ε. προκειμένου να πετύχει τις γεωπολιτικές του επιδιώξεις. Επιπλέον κατηγορεί την κυβέρνηση “για την παντελή έλλειψη σχεδίου και την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος που δίνει έδαφος σε ακροδεξιές αντιλήψεις”.

Ακολούθως σημειώνει: “Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητο καθήκον κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Το κλείσιμο των συνόρων σε αυτή την περίπτωση, μιας ακραίας επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας, ήταν μια αναγκαία κίνηση, αλλά δεν δικαιολογεί τη δημιουργία κλίματος πολέμου και την προσπάθεια της Ν.Δ. και φιλικών της ΜΜΕ να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η χώρα δέχεται εισβολή, καθώς με αυτό τον τρόπο ξυπνούν ξενοφοβικά αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, εδώ και ημέρες ομάδες ένοπλων αυτόκλητων υπερασπιστών των συνόρων, με τη συνδρομή μάλιστα ακροδεξιών κι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δρουν ανεξέλεγκτες στον Έβρο και στα νησιά ασκώντας βία απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλληλέγγυους πολίτες και δημοσιογράφους”.

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί παράνομη την αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου για ένα μήνα που αποφάσισε η κυβέρνηση και προσθέτει ότι “μαζί με την ανακοίνωση Μηταράκη ότι κόβονται τα επιδόματα για όσους πρόσφυγες έχουν πάρει άσυλο τοποθετούν τη χώρα μας στην κατηγορία των χωρών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δήλωση μάλιστα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» του Ερντογάν παραπέμπει σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας και αποδεικνύει τον ακροδεξιό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία μετά το μπάχαλο που δημιούργησε οκτώ μήνες στο προσφυγικό, ανακαλύπτει πλέον «εσωτερικούς εχθρούς”.

Εξάλλου αναφέρει ότι η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. και να πιέσει για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και για κοινή ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού με δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

 

Για το θέμα του κοροναϊού η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι “είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με έκτακτο προσωπικό για περισσότερες ΜΕΘ και θαλάμους αρνητικής πίεσης και κάθε επιπλέον μέτρο που θα κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς επιστήμονες. Οι πολίτες οφείλουν να τηρούν με αυστηρότητα τους κανόνες υγιεινής, να ενημερώνονται από τους επίσημους φορείς και να ακολουθούν αποκλειστικά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Απαιτείται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των φορέων της κοινωνίας (κυβέρνηση, κόμματα, δήμοι, συλλογικότητες, εκκλησία κλπ.) προκειμένου να αποφευχθεί μια ραγδαία εξάπλωση του ιού στη χώρα. Τέλος, απαιτείται η μέγιστη σοβαρότητα απ’ όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης με επιρροή στην κοινή γνώμη, είτε είναι πολιτικοί είτε δημοσιογράφοι είτε εκκλησιαστικοί παράγοντες, οι οποίοι οφείλουν να παραπέμπουν τους πολίτες αποκλειστικά και μόνο στα πορίσματα της ιατρικής επιστήμης”.

Αναφέρεται όμως και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, λέγοντας ότι “αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων σ’ ένα ζήτημα που απειλεί τη δημόσια υγεία” και υποστηρίζει: “Τη στιγμή που λαμβάνονται προληπτικά μέτρα σε όλους του δημόσιους χώρους, επιμένει στην αντιεπιστημονική άποψη ότι το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν εγκυμονεί κινδύνους για μετάδοση του κορωνοϊού” και σημειώνει ότι “τέτοιου είδους σκοταδιστικές αντιλήψεις μπορούν να καταστούν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία”.

Τέλος ανακοινώνει ότι λόγω του κοροναϊού αναβάλλεται το 5ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που είχε προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Μαρτίου. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ