today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Αίγυπτος: Άνοιξε η κλιμακωτή Πυραμίδα του Ζοζέρ μετά από 14 χρόνια συντήρησης

Άνοιξε και πάλι σήμερα τις πύλες της στο ευρύ κοινό η κλιμακωτή Πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ, το πρώτο πέτρινο κτίριο στην Ιστορία, ύψους 63 μέτρων, που αποτελεί και την παλαιότερη πυραμίδα στον κόσμο, ηλικίας 4.700 ετών, όπως τονίζουν οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι.

Το άνοιγμα της κλιμακωτής πυραμίδας στο ευρύ κοινό, έγινε από τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό Μουστάφα Μαντμπούλι, με παρόντες τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Χάλιντ Ελ Ανάνι και τον υπουργός Οικισμού Άσεμ Ελ Γκάζαρ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το εν λόγω έργο αποκατάστασης της πυραμίδας, ως ένα από τα σημαντικότερα στη χώρα, που η Αίγυπτος θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός κ. Ελ Ανάνι έκανε λόγο για «λεπτή ιατρική χειρουργική» που απαιτήθηκε από τους ειδικούς εδώ και 14 χρόνια, για να δώσουν στην πυραμίδα τη σημερινή της εικόνα, μέσα από ένα έργο που στοίχισε 104 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ).

Να σημειωθεί ότι η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ (2667 – 2648 π.Χ.) είναι το επίκεντρο των μνημείων της Σακκάρα, με αρχιτέκτονα τον Ιμφοτέπ, ο οποίος της έδωσε διαστάσεις 121 x 109 μέτρα, διατηρώντας έξι επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ