today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Μεταναστευτικό: Ήλθε η ώρα να βγουν τα γάντια! Γράφει ο Δ.Απόκης

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρας τα τελευταία εικοσιτετράωρα δέχεται μια βρώμικη επίθεση από την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία απειλεί ευθέως την εθνική της ασφάλεια. Στην εποχή της διεφθαρμένης παγκοσμιοποίησης και του δήθεν ανθρωπισμού με την επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας, ο απολυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας, απειλεί και εκβιάζει την Ελλάδα με εισβολή δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών, επικαλούμενος αδυναμία να χειριστεί την ανθρωπιστική κρίση που έχουν δημιουργήσει τα γεγονότα του πολέμου που ο ίδιος έχει προκαλέσει στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Αυτό δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν ειδικά εδώ στην Ελλάδα και εδώ και αρκετό καιρό θα έπρεπε να έχουν βγει τα γάντια της ευγένειας και να έχουν αντικατασταθεί από μια ξεκάθαρη πολιτική εθνικού συμφέροντος και μόνο, απαλλαγμένη από ανησυχίες σχετικά με το τι θα που οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Είναι πραγματικά εξοργιστικό να παρακολουθεί και να ακούει κανείς τις αντιδράσεις και τις δηλώσεις των Βρυξελλών, αλλά και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, της κυρίας Μέρκελ, που όχι μόνο χαϊδεύουν αλλά στην ουσία εκλιπαρούν το Ερντογάν και το καθεστώς του, να σεβαστεί μια σαφώς εξαυλωμένη συμφωνία που έχει κάνει με την ανύπαρκτη σε στρατηγικό επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια συμφωνία για την οποία έχει βάλει στην τσέπη δισεκατομμύρια, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να στέλνει ορδές λαθρομεταναστών, στο έδαφος μιας χώρας μέλους της ΕΕ με στόχο την πληθυσμιακή διάβρωση στρατηγικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας εδαφών.

Είναι δυνατόν η κυρία Μέρκελ να εκφράζει τη συμπαράστασή της στο καθεστώς Ερντογάν, τη στιγμή που αυτό απειλεί την εθνική ασφάλεια κράτους μέλους και κατ’ επέκταση την ασφάλεια της Ευρώπης.

Μήπως η πικρή αλήθεια είναι ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας ενδιαφέρεται μόνο για το μπλοκάρισμα αυτών των χιλιάδων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και τα μεγάλα εμπορικά συμβόλαια που έχει η Γερμανία στην Τουρκία.

Ειλικρινά, είναι Ενωμένη Ευρώπη αυτή;

Και στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία επικαλείται το άρθρο 4 της Συμμαχίας και ζητά στήριξη για να κάνει τι; Να εξαπολύσει συντονισμένη επίθεση με όπλο λαθρομετανάστες, εναντίον της Ελλάδας, μιας χώρας μέλους της Συμμαχίας.

Και το κάνει αυτό ενώ εδώ και 4 μήνες στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει μπλοκάρει το σχέδιο δράσης της Συμμαχίας στο Βορρά, με αποτέλεσμα να μην προχωράει και το σχέδιο δράσης στο Νότο.

Αν και δεν προβλέπεται θα ήταν πιο λογικό να επικαλεστεί η Ελλάδα το άρθρο 4 για την επίθεση που δέχεται από την Τουρκία, και να γίνει επιτέλους μια ειλικρινής συζήτηση για το δήθεν μέλος της Συμμαχίας που και επιτίθεται εναντίον μιας συμμάχου χώρας και φλερτάρει προκλητικά με τη βασική αντίπαλο του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία.

Όσο αφορά της Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, η πιθανότητα το σύστημα εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον, να δει ως ευκαιρία το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει φάει απίστευτη σφαλιάρα από τον όψιμο και ιδιοτελή φίλο του, Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ιντλίμπ της Συρίας, για να τον επαναφέρουν στην αγκαλιά τους.

Καλές οι φιοριτούρες περί Ενωμένης Ευρώπης και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, αλλά τη στιγμή που αντιμετωπίζεις υπαρξιακή απειλή από μια γειτονική χώρας, δήθεν σύμμαχο, την οποία κυβερνά ένα απολυταρχικό καθεστώς, τότε βγάζεις τα γάντια και ξεκινάς να παίζεις με μοναδικό μέλημα το εθνικό σου συμφέρον.

Δεν σε απασχολούν οι απόψεις και οι ανησυχίες των Βρυξελλών, και του Βερολίνου. Δεν σε απασχολεί το τι θα πει το Παρίσι και η Ουάσιγκτον. Αρχίζεις και γίνεσαι και εσύ απρόβλεπτος, διεκδικητικός και ανακατεύεις το παιχνίδι. Καθιστάς σαφές προς εχθρούς αλλά και φίλους, ότι το παραμύθι έχει τελειώσει.

Κλείνεις επίσημα τα σύνορα και δηλώνεις ότι είσαι έτοιμος να εφαρμόσεις αυτή την απόφαση με κάθε μέσο και ζητάς από αυτούς που επικαλούνται ότι είναι σύμμαχοί σου, όχι μόνο να το σεβαστούν, αλλά να το στηρίξουν έμπρακτα.

Ας βγάλουμε λοιπόν τα γάντια!

 

*Ο Δημήτρης Απόκηςείναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος,    Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of International          Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The InternationalInstitute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο  Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ,και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ