today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

N.Tραμπ: Αντικατέστησε τον DNI για “λάθος” ενημέρωση σχετικά με τη Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την αντικατάσταση του υπηρεσιακού Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών (Director of National Intelligence, DNI), πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση όταν εξοργίστηκε με τον Τζο Μαγκουάιρ διότι, σε ενημέρωση αμερικανών κοινοβουλευτικών, έγινε λόγος περί νέας ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ρεπουμπλικάνου, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η οργή του Τραμπ ξέσπασε στον Μαγκουάιρ, τον μεταβατικό DNI, όταν έμαθε τι διαμείφθηκε στην ενημέρωση που έγινε τη 13η Φεβρουαρίου ενώπιον της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δεν έγινε σαφές αν ο Τραμπ εξοργίστηκε εξαιτίας κάποιου συγκεκριμένου μέρους της ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας κορυφαία σύμβουλος του Μαγκουάιρ, η Σέλμπι Πίρσον, τόνισε στα μέλη της επιτροπής πως η Ρωσία αποδύεται εκ νέου σε απόπειρα ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές και προώθησης της υποψηφιότητας του μεγιστάνα των ακινήτων.

Κατά την εφημερίδα The New York Times, τον ένοικο του Λευκού Οίκου ενόχλησε ειδικά η παρουσία του Άνταμ Σιφ, του Δημοκρατικού πολιτικού ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας σε βάρος του Τραμπ που οδήγησε στην παραπομπή του στη δίκη στη Γερουσία για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Ο Μαγκουάιρ, έγραψε από τη δική της πλευρά η εφημερίδα The Washington Post, ήταν φαβορί για να αναλάβει μόνιμα τον ρόλο του συντονιστή των 17 αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, αλλά ο Τραμπ στράφηκε εναντίον του όταν ενημερώθηκε για αυτή την ενημέρωση, η οποία είχε χαρακτηριστεί άκρως απόρρητη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον του Μαγκουάιρ σε μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα καταγγέλλοντος την «έλλειψη πίστης» του προσωπικού του, κατά την Ουάσινγκτον Πόουστ. Η ενημέρωση της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν ο «καταλύτης» που οδήγησε στην αποπομπή του Μαγκουάιρ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τραμπ εξέφρασε οργή για την ενημέρωση της επιτροπής κυρίως διότι δίνει πυρομαχικά στους Δημοκρατικούς αντιπάλους του.

Αφότου ο αμερικανός πρόεδρος απαλλάχθηκε από την — ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους — Γερουσία στη δίκη του, ο Τραμπ έχει καθαιρέσει ή απομακρύνει διάφορους αξιωματούχους, ιδίως στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας και το Πεντάγωνο, διότι έκρινε πως δεν επεδείκνυαν πίστη στον ίδιο.

Ανάμεσά τους ήταν ο αντισυνταγματάρχης Άλεξ Βίντμαν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκόρντον Σόντλαντ, δυο μάρτυρες-κλειδιά στην έρευνα σε βάρος του, αλλά και ο Τζον Ρουντ, τρίτος τη τάξει στο Πεντάγωνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη πως αντικαθιστά τον Μαγκουάιρ με τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, τον αμερικανό πρεσβευτή στη Γερμανία.

Ο 53χρονος βετεράνος διπλωμάτης, ως τώρα απόλυτα πιστός στις πολιτικές του Τραμπ, προκάλεσε επανειλημμένα δυσφορία στο Βερολίνο με τις τοποθετήσεις του για διάφορα ζητήματα, που συχνά βρίσκονταν στα όρια της διπλωματίας, αν δεν τα παραβίαζαν.

Αφότου ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, έχει απορρίψει επανειλημμένα αναλύσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ερχόταν συχνά σε σύγκρουση με τον πρώην DNI, τον Νταν Κόουτς, και τον είχε αφήσει στο περιθώριο ως προς διάφορα ζητήματα, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα, ο Άνταμ Σιφ δήλωσε πως εάν αληθεύουν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ