today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Εξεταστική Επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του 2015 εξετάζει η Κυβέρνηση

Ανοικτό αφήνουν στην κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής Επιτροπής για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2105, που κόστισε στον ελληνικό λαό περίπου 86 δις ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Του Κώστα Πασίση

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα Βαρουφάκη, να παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα το στικάκι με τις παράνομες ηχογραφήσεις όλων των κρίσιμων Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του 2015, το θέμα της εξεταστικής επανήλθε …δριμύτερο στο πολιτικό σκηνικό, προκαλώντας νέες αναταράξεις.

«Δώσαμε τα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά», είπε ο Βαρουφάκης, αλλά η Κουμουνδούρου απάντησε με …σιωπή, που έδειξε αμηχανία, αλλά κυρίως ενοχή.

Η προ ημερών συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά έκρυβε …εκπλήξεις. Αρχικά ο Πρωθυπουργός ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί δεν είναι στην αίθουσα όταν μιλάει ο Βαρουφάκης και αναφέρθηκε σε όσα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε.

«Σοβαρά; Έτσι προέκυψαν τα υπερπλεονάσματα; Ίσως τελικά θα χρειαστεί κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη για να καταλάβουμε τελικά τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εκτός Βουλής, συνέχεια έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Μετά τη …βαρύγδουπη αναφορά Βαρουφάκη, που ελέγχεται βέβαια η αξιοπιστία του, και την κίνηση του με το περιβόητο στικάκι , ήλθαν δυο πρωτοκλασάτοι υπουργοί οι οποίοι με τις αινιγματικές δηλώσεις τους άναψαν «φωτιές», αφήνοντας παράλληλα ορθάνοικτο το παράθυρο της ενδελεχούς διερεύνησης αυτής της υπόθεσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ερωτηθείς σχετικά είπε με νόημα ότι «οι πολίτες βλέπουν θετικά την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενώσει τους Έλληνες και να προχωρήσει μπροστά, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να μάθουν τι συνέβη στη χώρα το επίμαχο εξάμηνο» και πρόσθεσε εμφατικά ότι «η αλήθεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η «κοφτή» αλλά περιεκτική απάντηση του υπουργού οικονομίας Χρ. Σταικούρα. «Τα υπόλοιπα στην ώρα τους», τόνισε όταν η συζήτηση έφθασε στην Εξεταστική.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική διεύρυνση του επίμαχου καταστροφικού εξαμήνου ήταν βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, που δε βρήκε το δρόμο της, λόγω …πολιτικού πολιτισμού.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βοριδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Βασίλης Κικίλιας εχουν ζητήσει να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο, που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποτινάξει από πάνω του.

Η υπόθεση αυτή έχει μετατραπεί σε «κακοφορμισμένη» πληγή που δεν κλείνει…
Δεν είναι μόνο το αποκαλυπτικό βιβλίο, με αποκλειστικό παρασκήνιο, του δημοσιογράφου Νικ. Στέφου, με τίτλο «2015, Καύσωνας στην Αθήνα». η «Τελευταία μπλόφα», το βιβλίο της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού, οι αποκαλύψεις ξένων δημοσιογράφων, το στικάκι Βαρουφάκη, έρχεται και νέο βιβλίο-φωτιά από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Όπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, το βιβλίο θα «προβαίνει σε συνταρακτικές αποκαλύψεις και θα αναφέρεται σε σκληρές αλήθειες που θα πονέσουν και θα ανάψουν φωτιές».

Όλα αυτά δημιουργούν …κλίμα και στην κυβέρνηση γίνονται πλέον δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την ανάληψη πρωτοβουλίας – όταν και εφόσον πραγματοποιηθεί- για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Προϋπόθεση βέβαια για μια τέτοια κίνηση είναι πρώτα να ολοκληρώσει το έργο της η Προανακριτική επιτροπή στη βουλή.
Τέλος ένα άλλο στοιχείο που δεν περνά …απαρατήρητο από το Μαξίμου και μπαίνει στην πολιτική εξίσωση, είναι και η στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ σε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Με δεδομένο ότι προεκλογικά η Φώφη Γεννηματά είχε ταχθεί υπερ της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά με όρο να ξεκινά ο έλεγχος από την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Και αφορμή τη φημολογία για πολιτικό φλερτ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, που μετα το ραντεβού Γείτονα-Φλαμπουράρη, έχει πυροδοτήσει πολλά σενάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ