today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Σε κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνου

Την στήριξή του στους 24 απολυμένους συμβασιούχους, εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνου, που πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, από την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου ζητώντας την επαναπρόσληψή τους, εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Οι 24 εργαζόμενοι στον δήμο, είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν και ως εκ τούτου έπρεπε να αποχωρήσουν από την εργασία τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΡ, Γιώργο Λιολάκη, «οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου, οι οποίοι προσλήφθηκαν στον δήμο μέσω ΑΣΕΠ, ύστερα από συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων και συνεχόμενης εργασίας 50 μηνών, απολύθηκαν».

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή, στήριζε το αίτημα των συμβασιούχων για την μονιμοποίησή τους, ωστόσο, όπως ανάφερε ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για να υπάρχει νόμιμη διαδικασία πρόσληψης σε μία θέση χρειάζονται είτε οι αποφάσεις του ΑΣΕΠ είτε αποφάσεις των δικαστηρίων. Στην περίπτωση των συμβασιούχων του Ρεθύμνου στην καθαριότητα με κανέναν από τους δύο τρόπους δεν δίδεται η δυνατότητα να μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους. Όποια καλοπιστία μπορούσε να επιδείξει το σύστημα της δημοτικής αρχής, να είστε σίγουροι πως την επιδείξαμε».

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου, «δεν θα δεχθούν κανέναν καταλογισμό, διότι υπάρχει δικαστική απόφαση που απορρίπτει τα ασφαλιστικά μέτρα και αν δεν τη δεχτούμε όλοι μας κινδυνεύουμε με καταλογισμούς».

«Υπήρξα ο μοναδικός δήμαρχος στην Ελλάδα που στήριξα τόσο πολύ τις θέσεις των συμβασιούχων και μάλιστα με τον κίνδυνο να εκτεθώ» είπε και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που από τους συμβασιούχους 12 συνεχίζουν ως μόνιμοι αλλά πλέον δεν μπορώ και δεν μπορούμε να στηρίξουμε κανέναν συμβασιούχο που θα προσπαθήσει να πάρει θέση εργασίας από το παράθυρο. Ούτε ευκαιριακές συμβάσεις υπάρχουν ούτε παρανομίες. Το Σύνταγμα το ερμηνεύουν τα δικαστήρια και όχι ο δήμαρχος ή οι υπηρεσιακοί παράγοντες».

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο ζητά την άμεση επαναπρόσληψη των συμβασιούχων «οι οποίοι αν και εργάζονταν επί πολλά χρόνια στον Δήμο, οδηγήθηκαν ξαφνικά στην ανεργία και την απόγνωση».

«Βρεθήκαμε χωρίς εργασία, άνεργοι και με πολλά ερωτηματικά» επισημαίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούν τη συμπαράσταση των συμπολιτών τους στην απόφασή τους να διεκδικήσουν την εργασία τους.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ