today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Έξω πάμε καλά – Η ταχύτατη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας από τον Κ.Μητσοτάκη

Τα εγκωμιαστικά σχόλια Τράμπ στον Μητσοτάκη, το «πράσινο φως» από τον Τζεντιλόνι για τη μείωση των πλεονασμάτων, οι αισιόδοξες δηλώσεις Λαγκάρντ για τα ελληνικά ομόλογα και οι πιθανές επενδύσεις από την Σαουδική Αραβία, ανανεώνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων στην Ελλάδα, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία της χώρας, μετα τη «λαίλαπα» Τσίπρα και πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το πέρασμα στη νέα εποχή. Παράλληλα εκτοξεύουν στα ύψη τις μετοχές Μητσοτάκη στο ελληνικό πολιτικό χρηματιστήριο.

Του Κώστα Πασίση

«Τα …χειρότερα για την Ελλάδα ανήκουν στο παρελθόν, ωστόσο το Μαξίμου έχει βάλει υψηλά τον πήχη και δεν θέλει να περάσει από κάτω», επισημαίνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, με αφορμή το «μπαράζ» των θετικών δηλώσεων και εξελίξεων υπερ της χώρας μας, τα τελευταία 24ωρα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να πυροβολούν με άσφαιρα πυρά, αδιακρίτως ακόμη και στα εθνικά θέματα, όπως αποδείχθηκε.
Η πιο ηχηρή παρέμβαση, που αποδόμησε το αντιπολιτευτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, την μεμψιμοιρία του αλλά και τα πικρόχολα σχόλια του για το δήθεν αποτυχημένο ταξίδι Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη, ήλθε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ ο οποίος χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «εξαιρετικό ηγέτη».

Ενώ αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο «πλανητάρχης» εξήρε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι μόλις πριν από 48 ώρες η Κουμουνδούρου είχε υιοθετήσει την επιχειρηματολογία Ερντογάν και είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση, για να κάνει απλά και μόνο αντιπολίτευση.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση, όμως επικρατεί στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο για το «παράθυρο» που άνοιξε σχετικά με τη μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι το καλοκαίρι θα ανοίξει η σχετική συζήτηση. Μια αναφορά με βαρύνουσα σημασία, καθώς ο Ιταλός Επίτροπος στην πραγματικότητα μετέφερε το θετικό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Ευρώπης για τα επιτεύγματα της Ελληνικής οικονομίας.

Γεγονός που πιστοποιείται και από τις αναβαθμίσεις που πήρε η Ελλάδα από τους ξένους οίκους αξιολόγησης.

Χωρίς υπερβολή, ο Κυριάκος Μητσοτακης, για πρώτη φορά, μετα από πολύ καιρό, έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει το μεγαλύτερο στοίχημα της τετραετίας για την κυβέρνηση του, που είναι τα χαμηλότερα πλεονάσματα.

Ένα δύσκολο εγχείρημα, αν αναλογιστεί κανείς την επιφυλακτικότητα που έδειξαν οι Θεσμοί, το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε πολύ δειλά, να ανοίξει τέτοια συζήτηση, προκειμένου να διερευνήσει προθέσεις.

Τα καλά, νέα, όμως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν σταμάτησαν στις δηλώσεις Τζεντιλόνι, αλλά συμπληρώθηκαν με το …κερασάκι στην τούρτα που έβαλε η συνήθως δύστροπη και καχύποπτη με την Ελλάδα, Κριστίν Λαγκαρντ.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ξαναγίνουν επιλέξιμα. «Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και αυξάνονται οι πιθανότητες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει τελικά τα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματός της αγορών στοιχείων ενεργητικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντικά κέρδη, ίσως και ανέλπιστα, σε επενδυτικό επίπεδο, προέκυψαν και από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία.
Ένα ταξίδι που πήγε πολύ καλά και αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι, ο οποίος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες».

Μια …πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκε άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως έγινε γνωστό τον επόμενο μήνα, ο υπουργός Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης θα μεταβεί εκ νέου στην Σαουδική Αραβία, έχοντας όμως στις αποσκευές του και συγκεκριμένα επενδυτικά project προς αξιοποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ