today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Βιομηχανία 4.0 και βιομηχανική υπεροχή 

Η πρόσφατη είδηση – αναγγελία της εξ´ ολοκλήρου εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικού αυτοκινήτου τυπου SUV από τη γείτονα Τουρκία, μεταδίδει πολλαπλά μηνύματα για τη σημασία της βιομηχανικής υπεροχής (manufacturing excellence) σήμερα. Όπως διαβάζουμε στα σχετικά τηλεγραφήματα η Τουρκία, ήδη, μεγάλος εξαγωγέας προς την Ευρώπη οχημάτων που κατασκευάζονται στην εγχώρια αγορά, από εταιρίες όπως οι Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota και Hyundai, με το νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, που θα λάβει κρατική στήριξη όπως φοροαπαλλαγές, θα δημιουργήσει νέα μια μονάδα παραγωγής στο κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Μπούρσα (Προύσα) της βορειοδυτικής Τουρκίας. Στο project αυτό συνεργάζονται από κοινού η βιομηχανική «αφρόκρεμα» της γείτονας αφού η σχετική κοινοπραξία, που ονομάζεται Turkey’s Automobile Initiative Group (TOGG), συστήθηκε στα μέσα του 2018 από πέντε βιομηχανικούς ομίλους: τον όμιλο Anadolu, τον BMC, τον όμιλο Kok, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας Turkcell και τη Zorlu Holding, μητρική της εταιρίας κατασκευής τηλεοράσεων Vestel.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να θυμηθούμε πως και η χώρα μας είχε καταφέρει τη δεκαετία του ‘80-90’ να εισέλθει στον παγκόσμιο χάρτη της παραγωγής αυτοκινήτων, μέσω της δημιουργίας μιας πρότυπης βιομηχανικής μονάδας, της ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο. (Δυστυχώς, αυτή την ιδιωτική made in GREECE επιχειρηματική προσπάθεια την οδήγησε η γραφειοκρατία και η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας άδοξα και πρόωρα στον μαρασμό).

Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης στην ψηφιακή εποχή παραμένει στρατηγικό πλεονέκτημα και εξασφαλίζει μεταξύ άλλων διασπορά κινδύνου, σε μια οικονομία που στηρίζεται στις υπηρεσίες.  Άλλωστε, ένα από τα μαθήματα της κρίσης ήταν ότι οι οικονομίες εκείνες που διέθεταν ισχυρή και σύγχρονη παραγωγική βάση μπόρεσαν πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν τους καθοδικούς κύκλους της ύφεσης, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εκείνες οι οικονομίες που διαθέτουν ανεπτυγμένη  βιομηχανία που απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να διαχειριστούν τους κινδύνους που σηματοδοτεί για την αγορά εργασίας η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Επιπλέον, οι βιομηχανικές επενδύσεις από τη φύση τους προσελκύουν μακροπρόθεσμους επενδυτές, για αυτό και η πραγματοποίησή τους είναι και πιο συνθέτη και πιο απαιτητική υπόθεση.  Οι χώρες που επιλέγουν να στηρίξουν τη βιομηχανία τους, εν πολλοίς την ικανότητα τους να «φτιάχνουν πράγματα», αναβαθμίζουν το σύνολο της οικονομίας τους, αφού οι θετικές συνέργειες και ευεργετικές επιδράσεις διαχέονται σε όλους τους κλάδους σε όρους τεχνογνωσίας, ποιοτικής απασχόλησης εκπαίδευσης και οικονομικής μεγέθυνσης.

Παρά την αρνητική συμβολή της κρίσης η βιομηχανία μας παραμένει σημαντικός συντελεστής της παραγωγής πλούτου στη χώρα μας με συνεισφορά πλέον του 10% στο εθνικό προϊόν, με 45% σχεδόν της εταιρικής φορολογίας, με πλέον του 40% της εξαγωγικής βάσης (90% των εξαγωγών αγαθών είναι βιομηχανικά προϊόντα), με συνεισφορά στο 20% της μισθωτής απασχόλησης και με υψηλή παραγωγικότητα (άνω του 20%) στο σύνολο της οικονομίας.  Ο παραγωγικός αυτός ιστός αποτελεί τη βάση για να αναπτυχθεί ένας κατάλληλος αναπτυξιακός σχεδιασμός με όραμα και  προοπτική.

Στο πρόσφατο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ έγινε σαφές ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να κόψει δρόμο προς την αναζήτηση της βιομηχανικής υπεροχής, αξιοποιώντας το κύμα της βιομηχανίας 4.0. Μιας βιομηχανικής επανάστασης που αλλάζει τα επιχειρηματικά μοντέλα και ανατρέπει τις σταθερές του διεθνούς ανταγωνισμού.

Οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες (IoT, 3D printing,big data analytics, Augmented & Virtual Reality, Artificial Intelligence, Bionformatics, κα) που χαρακτηρίζουν την 4η βιομηχανική επανάσταση είναι δυνάμεις ανατροπής αλλά και δημιουργικής ανάταξης για όσους τολμήσουν και επενδύσουν σε αυτές. Πρωτίστως δε εάν συνδυαστούν με νέες οργανωτικές δομές, ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που ευνοεί την καινοτομία και με μια νοοτροπία παραγωγικού νεωτερισμού, πολλαπλασιάζοντας το αναπτυξιακό δυναμικό του ανθρώπινου κεφαλαίου.  Στον ΣΕΒ πιστεύουμε ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Κεντρική προϋπόθεση επιτυχίας είναι μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, αντίστοιχη αυτών που έχουν αναπτύξει 19 από τις 28 χώρες της ΕΕ, με τη σύμπραξη πολιτείας, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε ένα πιο παραγωγικό μέλλον με τη δική μας ψηφιακή υπογραφή.

 

*Ο Δημήτρης Βέργαδος, είναι Χημ. Μηχανικό; ΕΜΠ, Διευθυντής Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων  και Ενημέρωσης του ΣΕΒ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ