today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας για τα αποτέλεσματα της συνάντησης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη είχαν έρθει νωρίτερα κοντά σε συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι από τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι «για να επιτευχθεί η εκεχειρία θα πρέπει να τερματιστεί η προκλητική στάση του Χαφτάρ».

Ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εάν το τελικό ανακοινωθέν θα είναι σύμφωνο ή όχι με το προσχέδιο, το οποίο θέλει τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ενώ η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο, σύμφωνα με το προσχέδιο αυτό που θα συζητηθεί κατά τη διάσκεψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ