today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Ο στρατός των ΗΠΑ ξανάρχισε κοινές επιχειρήσεις με το Ιράκ κατά του ΙΚ

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ξανάρχισαν χθες Τετάρτη να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις με αυτές του Ιράκ, που είχαν διακοπεί μετά τον θάνατο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη στις αρχές του μηνός, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.

Δύο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού που μίλησαν στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης υπό τον όρο να μην κατονομαστούν διαβεβαίωσαν ότι το Πεντάγωνο ήθελε να επαναληφθούν το ταχύτερο οι επιχειρήσεις από κοινού με τις ιρακινές δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ώστε η τζιχαντιστική οργάνωση να μην μπορέσει να επωφεληθεί από την κατάσταση.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πληροφορία που δημοσιεύει η εφημερίδα.

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, οι κοινές επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων των δύο χωρών διακόπηκαν την 5η Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά το φονικό αεροπορικό πλήγμα με στόχο τον στρατηγό Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Την ίδια ημέρα, το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκδίωξη των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Επιστολή που επιδόθηκε «κατά λάθος» από τους Αμερικανούς στις ιρακινές αρχές δημιούργησε σύγχυση, δίνοντας την εντύπωση ότι πράγματι η Ουάσινγκτον ετοιμαζόταν να αποσύρει τα 5.000 και πλέον στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που παραμένουν ανεπτυγμένα στο Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να στείλει στη Βαγδάτη αντιπροσωπεία για να αρχίσει συζήτηση για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέτεινε ότι δεν εννοεί ούτε καν να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο, παρά μόνο για «τον καλύτερο τρόπο να επαναβεβαιωθεί» η «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πομπέο εξάλλου ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι «όλοι» οι ιρακινοί ηγέτες του είπαν «κατ’ ιδίαν» ότι τάσσονται υπέρ της συνέχισης της παρουσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του ΙΚ.

Δεν απέκλεισε ωστόσο τη μείωση του μεγέθους της αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ, κάτι που συνάδει με την πρόθεση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ να απεμπλακούν από κάποιες τουλάχιστον πολύ δαπανηρές αποστολές στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ