today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Το τηλεφώνημα Καραμανλή σε Τσίπρα. Τι αποκαλύπτει ο Ν.Στέφος στο Βιβλίο του 2015, Καύσωνας στην Αθήνα

Αν και έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια, λίγα έχουν αποκαλυφθεί για το καλοκαίρι του 2015, το πιο δραματικό μετά την πτώση της χούντας…

Ο Νίκος Στέφος με το “2015, καύσωνας στην Αθήνα” ερευνά άγνωστα πολιτικά παρασκήνια, ρίχνει φως στη δραματική νύχτα του δημοψηφίσματος, στις συγκρούσεις στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στην αλλαγή ηγεσίας της Ν.Δ. από τον Σαμαρά στον Μεϊμαράκη και στον ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου.

Με καταιγιστικό ρυθμό όχι μόνο ξεδιπλώνει τις αφόρητες πιέσεις των Ευρωπαίων και τις συγκρούσεις στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποκαλύπτει και τις μυστικές πολιτικές συναλλαγές, το πώς ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε τη μεγάλη ανατροπή ή κωλοτούμπα – όπως καθιερώθηκε διεθνώς – και σκιαγραφεί τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, τις αγωνίες και τους φόβους τους…

Ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ που καθηλώνει τον αναγνώστη, χρήσιμο για τους ιστορικούς ερευνητές του μέλλοντος αλλά και για κάθε υπεύθυνο πολίτη…

Στο βιβλίο το οποίο προλογίζει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, περιλαμβάνονται ανέκδοτες συνομιλίες των πρωταγωνιστών και άγνωστα παρασκήνια που συλλέχθηκαν από εξαντλητική έρευνα και συνεντεύξεις του συγγραφέα με τους πρωταγωνιστές της εποχής.

Ενδιαφέρον έχει η παράθεση της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του τ. Πρωθυπουργού για το 3ο Μνημόνιο, όταν ο κ. Καραμανλής σήκωσε το τηλέφωνο και εμφανίζεται να παροτρύνει τον κ. Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία που του προσέφεραν οι δανειστές:

Εκείνο όμως το ζεστό βράδυ του Ιουλίου οι στιγμές ήταν κρίσιμες για την Ελλάδα. Για αυτό και ο Καραμανλής δεν άργησε να ξεπεράσει τους αρχικούς δισταγμούς του.
Το κινητό του Τσίπρα χτύπησε 2-3 φορές μέχρι να ακουστεί μια γυναικεία φωνή. Ο Καραμανλής υπέθεσε ότι μάλλον το σήκωσε η σύντροφος του Τσίπρα και είπε αμέσως ποιος ήταν.
«Θα μπορούσα να μιλήσω με τον Πρόεδρο;» τη ρώτησε.
«Αναπαύεται αυτή την ώρα. Είναι επείγον να τον ενοχλήσω;»
«Δεν πειράζει, αφήστε, θα τον καλέσω το πρωί» απάντησε.
«Μια στιγμή, μια στιγμή, θα σας μιλήσει» τον διέκοψε η γυναικεία φωνή και του έδωσε τον Τσίπρα. Προφανώς είχε ξυπνήσει και κατάλαβε ότι για να παίρνει τέτοια ώρα ο Καραμανλής, ασφαλώς και έπρεπε να του μιλήσει. Η συνομιλία τους δεν κράτησε πάνω από 15΄.
«Υπάρχουν στιγμές που μιλάς με την ιστορία» του είπε ο Καραμανλής. «Οφείλεις να κάνεις το καθήκον σου. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσεις το μέλλον της χώρας».
«Πρόεδρε, έχω πάρει ήδη τις αποφάσεις μου και θα το κάνω το καθήκον μου» απάντησε ο Τσίπρας.
«Καταλαβαίνω ότι δέχεσαι πιέσεις από το κόμμα σου. Αλλά, αν οδηγήσεις τη χώρα σε χρεωκοπία, εσύ θα είσαι υπεύθυνος!».

Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει και η αποκάλυψη ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε υποσχεθεί στον Γ.Βαρουφάκη ότι θα εγκατέλειπε τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενταχθούν από κοινού σε κάποιο άλλο πολιτικό σχήμα. Περιγράφει ο συγγραφέας:

Λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια, ο Βαρουφάκης θυμάται ότι τον είχε πάρει τηλέφωνο ο Τσακαλώτος. Μίλησαν στα αγγλικά όπως συνήθιζαν να κάνουν οι δυο τους. «I am at the end of my tether!» (Έχω φτάσει στο αμήν) ακούστηκε η κουρασμένη φωνή του Τσακαλώτου. «Ήρθα πάνω στο χωριό μου, στην Ήπειρο, για να ξεκουραστώ λίγο, γιατί δεν αντέχω άλλο. Δεν μπορώ, Γιάνη, να συνεχίσω έτσι. Ό,τι κάνεις, θα είμαι μαζί σου. Και σου δίνω carte blanche για να το ανακοινώσεις».
«Άστα αυτά τώρα, κοίτα να ξεκουραστείς. Πότε γυρνάς;» τον ρώτησε ο Βαρουφάκης.
«Αύριο…»
«Ωραία, όταν γυρίσεις, έλα στο σπίτι μου κατά τις 11 για να τα συμφωνήσουμε από κοντά…»
Τελικά, ο Τσακαλώτος δεν πήγε ποτέ σε αυτό το ραντεβού. Και μετά από 24 ώρες ανακοινώθηκε ότι θα κατέβαινε στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν θέλετε να προμηθευτείτε το βιβλίο πατήστε εδώ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ