today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

Με ανοικτή ατζέντα οι συναντήσεις Πρωθυπουργού με πολιτικούς Αρχηγούς

Με ανοικτή θεματολογία θα πραγματοποιηθούν τα τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, μετα την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και τη χθεσινή επίσημη συνάντηση του στο οβάλ γραφείο με τον «πλανητάρχη» Ντόναλντ Τραμπ.

Του Κώστα Πασίση

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να περάσουν το «κατώφλι» του Μαξίμου, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αναλυτικά τα κόμματα για τις επαφές του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά όπως επισημαίνεται, επι τάπητος αναμένεται να τεθούν και αλλά καυτά ζητήματα, όπως ο νέος εκλογικός νόμος και η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο η  προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διαμόρφωση μιας εθνικής θέσης στα ελληνοτουρκικά που ακροβατούν σε μια «λεπτή» γραμμή, με δεδομένο την επιθετικότητα του Σουλτάνου αλλά και τα γεωπολιτικά παιχνίδια που έχουν αρχίσει να παίζονται στη περιοχή της Μεσογείου.

Οι βάσεις αυτής της κοινής «γλώσσας» τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων θα γίνει προσπάθεια τα κόμματα να ομονοήσουν ακόμη περισσότερο, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω…

Στο θέμα της συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα, στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, που πηγάζει από την αποκωδικοποίηση όλων των δηλώσεων που έχουν γίνει τόσο από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, όσο και από τα άλλα  κόμματα.

Το τετ α τετ, όμως Μητσοτάκη-Τσίπρα παρουσιάζει ιδιαιτερότητες  καθώς είναι σε εξέλιξη η κλιμάκωση των σχέσεων  ΗΠΑ-Ιραν, λόγω του θανάτου του Σουλεϊμανί και οι Αμερικανοί ίσως ζητήσουν περαιτέρω διευκολύνσεις από την Ελλάδα που διατηρεί γενικά  καλές σχέσεις με το Ιραν.

Στην περίπτωση αυτή, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση του, αναφορικά με τις ΗΠΑ, καθώς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, βλέπουν «γκρίζα» σημεία, που χρήζουν διευκρινίσεων. Και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρουν τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη τελευταία συνέντευξη του στο κυριακάτικο «Βήμα».

«Εάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως εκφράζονται από τον Πρόεδρο Τραμπ, δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας στο πιο κρίσιμο ζήτημα, που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πιο σοβαρές τουρκικές απειλές των τελευταίων δύο δεκαετιών, τότε και εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, το μικρόψυχο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τράμπ, «ναρκοθετεί» εκ των προτέρων, το «ραντεβού» του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται στο χτίσιμο ενός αρραγούς εθνικού μετώπου.

Τα πιθανά ραντεβού του Πρωθυπουργού της ερχόμενης Παρασκευής βάζουν τέλος και στα σενάρια για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με εξαίρεση αν προκύψει στην πορεία ζήτημα διαλόγου με την Τουρκία για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, (σενάριο που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες) ή κάποια επικίνδυνη ένταση στο Αιγαίο, με παραβίαση από πλευράς Τουρκίας των ελληνικών «κόκκινων» γραμμών. Τουλάχιστον αυτό αφήνει να εννοηθεί στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μαξίμου.

Για τα καυτά ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας, πάντως, δύσκολα θα υπάρξει συναίνεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα μικρότερα κόμματα έχουν «μπετονάρει» τις θέσεις τους για την κατάργηση της απλής αναλογικής και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνεται  της απλής αναλογικής και την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, αν και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο, ότι εξετάζει αυτή την περίοδο και δυο – τρία άλλα ονόματα, από την κεντροαριστερά, με κεντρικό στόχο να δημιουργήσει προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει «σφίγγα». Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Είναι ζήτημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό και δεν είναι αντικείμενο της συζήτησης που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ