today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η «ιερότερη» ημέρα της χρονιάς η Παραμονή των Χριστουγέννων για την Αυστρία

Οι παραδόσεις και τα έθιμα γύρω από τα Χριστούγεννα δεν έχασαν στην Αυστρία τίποτε από τη λάμψη τους και η σημερινή 24 η Δεκεμβρίου, η Παραμονή των Χριστουγέννων, θεωρείται από την μεγάλη πλειονότητα των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων της η “ιερότερη” αλλά και η πλέον “παραδοσιακή” ημέρα της χρονιάς.

Εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης εμπορευματοποίησης τέτοιων επετείων, ένας στους τρεις Αυστριακούς εκτιμά ωστόσο σήμερα ότι η “Άγια Νύχτα” έχει “χάσει” την αυθεντικότητα και την λαμπρότητά της.

Γιορταστική ατμόσφαιρα για τα Χριστούγεννα υπάρχει στην Αυστρία από άκρου εις άκρον ήδη εβδομάδες νωρίτερα με τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές, πολλές από τις οποίες εγκαινιάζονται και λειτουργούν ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου.

Η Βιέννη θεωρείται “Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων” στην Ευρώπη, διαθέτοντας τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες αγορές, με κορυφαία εκείνη στην Πλατεία του Δημαρχείου της.

Αυτές οι αγορές κυριαρχούνται από χριστουγεννιάτικα αναμνηστικά, χειροποίητα δώρα και στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δένδρο, αλλά και από το παραδοσιακό ζεστό γλυκό κρασί, ανάμικτο με διάφορα είδη τσαγιού, φρούτα και μπαχαρικά, ενώ παράλληλα, στις αυστριακές πόλεις και τα χωριά, διοργανώνονται εκδηλώσεις με παραδοσιακά έθιμα.

Στα σπίτια, από τις αρχές Δεκεμβρίου, για τις ημέρες προ των Χριστουγέννων, στολίζεται το παραδοσιακό στεφάνι από κλαδιά ελάτου με τέσσερα μεγάλα κεριά, τα οποία ανάβονται ένα για κάθε Κυριακή πριν από την Παραμονή, ενώ σε αυτό το προχριστουγεννιάτικο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων (“Αντβέντ”) παρασκευάζονται και τα γλυκίσματα των Χριστουγέννων από τα απλά μπισκοτάκια, μέχρι τα διάφορα “κίπφερλ” ή τα “στόλεν”.

Σε ένα ποσοστό 90% οι Αυστριακοί γιορτάζουν την Παραμονή των Χριστουγέννων μπροστά από το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο έχει “στολιστεί” μόλις μερικές ώρες νωρίτερα το μεσημέρι, ένα “καθήκον” που σε δύο από τα τρία σπίτια έχει αναλάβει η νοικοκυρά, με τη συμμετοχή των παιδιών να περιορίζεται τα τελευταία χρόνια.

Το 75% των Αυστριακών περνούν την “Άγια Νύχτα” σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ ένα 22 % είναι καλεσμένοι σε συγγενείς ή φίλους — περιβάλλον που σε μέσο όρο περιλαμβάνει πέντε πρόσωπα – αλλά ένα ποσοστό 4%, που αντιστοιχεί σε πάνω από 300.000 πρόσωπα, θα περάσουν τη βραδιά της Παραμονής μόνοι τους.

Για την αγορά του (φυσικού) χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο είναι σχεδόν πάντα ένα από τα διάφορα είδη έλατου που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα, οι Αυστριακοί φέρεται να έχουν ξοδέψει εφέτος πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την αγορά δώρων έχουν ξοδευτεί μέσα στις προηγούμενες ημέρες, πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με μέσο όρο σχεδόν 400 ευρώ κατά άτομο.

Για αργά το απόγευμα προς το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, την οικογένεια, με ή χωρίς φίλους και προσκεκλημένους, αναμένει το χριστουγεννιάτικο δείπνο που συνήθως περιλαμβάνει ψάρι του γλυκού νερού (γριβάδι) ή ψητό λουκάνικο με βραστό ξινό λάχανο, όπως επίσης ψητή γαλοπούλα.

Ακολουθεί η ανταλλαγή των δώρων που έχουν τοποθετηθεί κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο και που, σύμφωνα με την παράδοση, έχει φέρει το “Κρίστκιντλ”, το ξανθό αγγελάκι που συμβολίζει τον νεογέννητο Ιησού. Τα τελευταία χρόνια αρκετή διάδοση στα δώρα έχουν ο χρυσός και το ασήμι, σε μορφή κλασικών κοσμημάτων, συλλεκτικών κερμάτων ή μεταλλίων, ακόμη και για παιδιά, με διάφορες απεικονίσεις.

Η ανταλλαγή ευχών για τα Χριστούγεννα φέρεται να γίνεται μέσω μηνυμάτων SMS, σε ποσοστό 33ο/ο, με τα περισσότερα από αυτά να στέλνονται το απόγευμα της Παραμονής μεταξύ 17.00 και 18.00 τοπική ώρα, ενώ, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, οι Αυστριακοί κάνουν δωρεές για τους αναξιοπαθείς συνανθρώπους τους, οι οποίες εφέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Από την Αυστρία προέρχεται και το διασημότερο στον κόσμο, χριστουγεννιάτικο τραγούδι, η “Αγια Νύχτα”, που, έχοντας γιορτάσει πέρυσι τα 200α γενέθλιά του, έχει μεταφραστεί στο μεταξύ χρονικό διάστημα σε πάνω από 300 γλώσσες και διαλέκτους του κόσμου και τραγουδιέται σε όλες τις ηπείρους, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας.

Ήταν μέσα στον βαρύ χειμώνα του 1816-1817, που στο χωριό Μαρίαπφαφ της επαρχίας Λουνγκάου του Σάλτσμπουργκ ο εκεί βοηθός εφημέριος Γιόζεφ Μορ εμπνεύστηκε και έγραψε το χριστουγεννιάτικο ποίημα.

Ένα χρόνο αργότερα, με την μετάθεση του Γιόζεφ Μορ στο Όμπερντορφ βόρεια της πόλης Σάλτσμπουργκ, ο εκεί δάσκαλος και μουσικός του εκκλησιαστικού οργάνου, ο Φραντς Ξάβερ Γκρούμπερ, συνέθεσε την παγκόσμια γνωστή μελωδία της “Αγίας Νύχτας”, την οποία το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων αφουγκράζονται ίσως και δισεκατομμύρια άνθρωποι στα πέρατα του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ