today-is-a-good-day
16.9 C
Athens

Χωρίς αφήγημα ο ΣΥΡΙΖΑ

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η έλλειψη αντιπολιτευτικού λόγου στο κοινοβούλιο και η έλλειψη πολιτικού αφηγήματος στην κοινωνία.

Του Γιάννη Ντσούνου

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται σε πολύ “ρηχά νερά” εντός του κοινοβουλίου και παράλληλα δείχνει αποκομμένο από το σύνολο των κοινωνικών ομάδων σε χώρους εργασίας, στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα επιχειρησιακά και εργατικά σωματεία. Η εξήγηση έχει δύο σκέλη:

Το πρώτο έχει να κάνει με την πολιτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας τα χρόνια που ήταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας. Ο λαϊκισμός, οι ψεύτικες υποσχέσεις προς όλες τις κοινωνικές ομάδες που δεν τηρήθηκαν και η ακατάσχετη φορολογία της μεσαίας κυρίως τάξης, οδήγησαν την κοινωνία στην αποστροφή των μη ρεαλιστικών πολιτικών και την έστρεψαν προς εκείνους που υποσχέθηκαν λίγα αλλά ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τις κινήσεις της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός κι εκτός κοινοβουλίου. Η οικονομία δείχνει να <<μπαίνει στις ράγες>> η φορολογία μειώθηκε , η εικόνα της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό αποκαταστάθηκε , το άσυλο καταργήθηκε και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι ένα στοίχημα που δείχνει να κερδίζεται.

Με άλλα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός πήρε όλη την ατζέντα από τον Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου ως πρωθυπουργός είναι εκείνος που καθορίζει την επικαιρότητα αναγκάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να “τρέχει” πίσω από τις εξελίξεις.

Δυστυχώς η περιβόητη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν “πουλάει” και η κοινωνία και οι πολίτες δείχνουν κουρασμένοι να συμμετέχουν σε στενές κομματικές διαδικασίες, γεγονός που απομονώνει πολιτικά έτι περαιτέρω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον αντιπολιτευτικό αφήγημα για μια σοβαρή αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι επί σειρά εβδομάδων, οι δυο τρεις άστοχες επιλογές διοικητών νοσοκομείων ή τα μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής βίας (αν αποδειχθεί ότι είναι έτσι μετά τις έρευνες των υπηρεσιών) αλλά ούτε και οι τίτλοι σπουδών ενός υφυπουργού.

Αντιπολίτευση σημαίνει πυλώνας δημοκρατίας, αντιπολίτευση σημαίνει ασκώ κριτική και έλεγχο στην κυβέρνηση προς όφελος των πολιτών. Και εάν θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στην πορεία της χώρας προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν οφείλουν να βρουν αυτό το αντιπολιτευτικό αφήγημα που τους λείπει, οφείλουν να ασκήσουν ουσιαστική αντιπολίτευση και όχι μικροπολιτική και μικροκομματική αντιπολίτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ