today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Έκθεση κινεζικής τέχνης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης έργων κινεζικής τέχνης στο  Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από τη ασιατική Συλλογή του Ιδρύματος Πασσά, πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Γουάνγκ, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση και εκπρόσωποι κινεζικών οργανισμών που εδρεύουν στην Ελλάδα. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επρόκειτο να εγκαινιάσει την έκθεση, τελικώς δεν παρέστη λόγω της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

ΑΠΕ

«Πρόκειται για μια έκθεση η οποία επιχειρεί να αναδείξει τον πολιτισμό μιας χώρας η οποία το τελευταίο διάστημα έχει έλθει πολύ κοντά μας. Ο κινέζικος πολιτισμός έχει ένα κοινό με τον ελληνικό, είναι και οι δύο πανάρχαιοι και η επίδραση τους υπήρξε τεράστια στον παγκόσμιο πολιτισμό», είπε στον χαιρετισμό της κατά τα εγκαίνια της η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα.  «Η προετοιμασία της έκθεσης κινέζικων έργων τέχνης της συλλογής Πασσά ήταν μια πρόκληση και ένα τολμηρό εγχείρημα για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η μελέτη και η τεκμηρίωση των έργων οδήγησε σε βαθύτερους προβληματισμούς και άνοιξε νέους δρόμους επιστημονικής έρευνας. Ένα δείγμα παρουσιάζεται μέσα από τα έργα της ζωγράφου Ευσταθίας Μηλαράκη που διαπρέπει στην Κίνα και της οποίας τα έργα εμπνευσμένα από κλασικά έργα κινεζικής ζωγραφικής, “συνομιλούν” στο χώρο της έκθεσης με τα λίθινα έργα τέχνης που διακοσμούνται με κινεζικά ζωγραφικά τοπία» ανέφερε.

Μετά τον χαιρετισμό της κ. Δελλαπόρτα ακολούθησε ρεσιτάλ παραδοσιακού κινέζικου έγχορδου μουσικού οργάνου «γκουτζένγκ» από την παγκοσμίως γνωστή και πολυβραβευμένη σολίστα WANG Yawen, η οποία συμμετείχε μάλιστα στην ηχογράφηση παραδοσιακής μουσικής για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008.

Τα έργα κινεζικής τέχνης από τη ασιατική Συλλογή του Ιδρύματος Πασσά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

ΑΠΕ

Σκοπός της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Απριλίου 2020, είναι να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την άγνωστη κινεζική τέχνη της μικρογλυπτικής σε πολύτιμους λίθους, όπως αυτή αποτυπώνεται στα εξαιρετικά έργα τέχνης από τη Συλλογή Πασσά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τις μορφές και τα διακοσμητικά μοτίβα, στοιχείο που αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κινεζικής τέχνης: λεπτεπίλεπτα τεχνουργήματα, που παριστάνουν ουράνιες θεότητες, ανθρώπινες μορφές και μυθολογικά ζώα, περίτεχνα δοχεία και διακοσμητικά σκεύη.

Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά αντικείμενα φτιαγμένα από τζαντ (όρος που αναφέρεται σε δύο διαφορετικούς λίθους, το νεφρίτη και τον ιαδεΐτη), βαθύ μπλε lapis lazuli, τυρκουάζ, ιώδη αμέθυστο, διάφανη ορεία κρύσταλλο, ιριδίζον «μάτι της τίγρης», βαθυπράσινο μαλαχίτη, μενεξεδή χαλκηδόνιο. Επιπλέον, στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται μικρογλυπτά σμιλεμένα σε λευκό και κόκκινο κοράλλι.

Τα αντικείμενα  που περιλαμβάνονται στην έκθεση εντάσσονται σε επτά συνολικά θεματικές ενότητες: «Απόηχοι ενός ένδοξου παρελθόντος», «Μεγαλείο και Πολυτέλεια», «Ο κόσμος των συμβόλων», «Γυναικείο κάλλος», «Αντικείμενα λατρείας», «Συλλέγοντας κινεζικούς νεφρίτες» και «Ζωγραφική στο λίθο».

Σε όλη την πορεία της έκθεσης, εποπτικό υλικό παρέχει στον επισκέπτη πληροφορίες για τη χρήση των πολύτιμων λίθων στην κινεζική τέχνη και ιδιαίτερα για το νεφρίτη, τον «ουράνιο λίθο» των Κινέζων, αλλά και στοιχεία για την ερμηνεία των μοτίβων και των συμβόλων που κοσμούν τα αντικείμενα. Τέλος, στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή ενότητα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τετάρτη έως Κυριακή 09:00-16:00, Τρίτη: Κλειστά – Διεύθυνση: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα 106 75

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ