today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Εκδήλωση για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα πραγματοποιήθηκε απόψε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Χανιά η καθιερωμένη εκδήλωση για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς και στα μηνύματα που εκπέμπει η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τα μηνύματα αυτά είναι τρία: «Πρώτον το χρέος μας να επιλέγουμε άξιους για την πολιτική ασκώντας γόνιμα την κυριαρχία μας. Δεύτερον, το γεγονός ότι η χώρα οφείλει να εμπεδώσει μια νέα κανονικότητα η οποία έχει ρίζες στη φιλοδοξία του Βενιζέλου να βρει μια διάδοχη κατάσταση στο όραμα της μεγάλης ιδέας και τέλος να τιθασεύσουμε με τη δική μας ευθύνη τον παράγοντα εκείνον ο οποίος θέλει να μας πείσει ότι τάχα δεν ορίζουμε την μοίρα μας. Και τα τρία αυτά παραδείγματα πηγάζουν από την συγκλονιστική πολιτική παρακαταθήκη του Βενιζέλου ο οποίος κατόρθωσε και την Κρήτη να ελευθερώσει και την Ελλάδα να διπλασιάσει».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναγορεύτηκε σε μεγάλο ευεργέτη του Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος», το Ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση», και εταίροι, οι Κωνσταντίνος Γύπαρης, Θεόδωρος Μπασιάς και Ειρήνη Παναγιωτάκη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το επετειακό δρώμενο «Για την Ένωση», σε σκηνοθεσία του Χρήστου Ραχιώτη. Ερμήνευσαν οι Χρήστος Ραχιώτης, εκπαιδευτικός-ηθοποιός, Νίκος Σωτηρόπουλος, μουσικός και Νεκτάριος Ξανθουδάκης, εκπαιδευτικός. Στο πλαίσιο του δρώμενου προβλήθηκε σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο για την επεισοδιακή απόπειρα των Κρητών Βουλευτών να εισέλθουν στην Ελληνική Βουλή τον Μάιο του 1912.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ