today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Τράπεζα Πειραιώς: Επετειακές δράσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα των επετειακών δράσεων με το οποίο θα συμμετέχει στον εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η παρουσίαση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο « Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», έγινε από τη διοίκηση της Τράπεζας, από κοινού με εκπροσώπους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ), των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος- Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης», με τους οποίους συνεργάζεται για την υλοποίησή του, υποστηρίζοντας σειρά επιστημονικών και πολιτισμικών πρωτοβουλιών τους. Ορισμένες από τις δράσεις θα υλοποιηθούν και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Συνεργασία με ΕΚΠΑ

Με την υποστήριξη του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, το ΕΚΠΑ θα διοργανώσει στην Αθήνα, το Μάρτιο 2020, το πρώτο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση στην εποχή των Επαναστάσεων: Ιδεολογία, πράξη, κληρονομιές». Με επιστημονικούς υπευθύνους τους ομότιμους καθηγητές Όλγα Κατσιαρδή Χέρινγκ και Πασχάλη Κιτρομηλίδη, περισσότεροι από 25 διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες ομιλητές θα αναδείξουν τη διεθνή σημασία της Ελληνικής Επανάστασης και θα την εντάξουν στο χάρτη των παγκόσμιων επαναστάσεων. Τα πρακτικά θα εκδοθούν στην αγγλική γλώσσα από διεθνή εκδοτικό οίκο.

Επίσης, θα υλοποιηθεί επιστημονικό πρόγραμμα με κεντρικό θέμα τις «Όψεις της καθημερινότητας στην επαναστατημένη Ελλάδα». Στόχος του προγράμματος, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν στο ευρύ κοινό, είναι να προκύψει νέο επιστημονικό έργο από νέους κυρίως επιστήμονες, υπό τη διεύθυνση της επίκουρης καθηγήτριας Βασιλικής Σειρηνίδου και της ομότιμης καθηγήτριας Όλγας Κατσιαρδή Χέρινγκ.

Επίσης, θα διοργανωθούν 11 ημερίδες με κοινή θεματική «200 χρόνια ελληνικού κράτους. Απολογισμοί και προοπτικές» -πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής θα είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος-, στο πλαίσιο των οποίων θα εξειδικευτούν σημαντικές πτυχές του εθνικού βίου (π.χ. κοινοβουλευτισμός, διπλωματία και εξωτερική πολιτική, οικονομία, δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη, εκπαίδευση, πολιτισμός, αρχαιολογία, γλωσσικό ζήτημα, ιστορία των ενόπλων δυνάμεων κ.α.). Το αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων θα αποτελέσει το περιεχόμενο έντυπων εγχειριδίων, που θα απευθύνεται σε ένα αναγνωστικό κοινό πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί κύκλος διαλέξεων από ειδικούς επιστήμονες του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη την καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου με θέμα «21 ομιλίες για το ’21». Οι διαλέξεις θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό, όχι μόνον της Αθήνας, και θα αφορούν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και την Οθωμανική αυτοκρατορία στο α΄ μισό του 19ου αιώνα, καθώς και την προεπαναστατική ελληνική κοινωνία και την ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα.

Συνεργασία με Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Η συνεργασία της Τράπεζας με το ΕΙΜ αφορά την πλωτή περιοδεύουσα έκθεση, με πολυτιμότατες συλλογές αρχειακού και εθνολογικού χαρακτήρα για την Επανάσταση και τον πρώιμο εθνικό μας βίο, η οποία θα αναδεικνύει τη σημασία των ναυτικών δυνάμεων στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Ιστιοφόρο θα διαπλεύσει το Αιγαίο περνώντας από 19 ιστορικά νησιά (Ύδρα, Σπέτσες, Αίγινα, Χίο, Ψαρά, κ.ά.). Όταν στα τέλη Ιουνίου 2021 η «εν πλω» αυτή έκθεση θα έχει πραγματοποιήσει μέρος του διάπλου του Αιγαίου καταλήγοντας στη Χίο, τα εκθέματά της θα παρουσιασθούν στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του ΠΙΟΠ για δύο μήνες, πριν ξεκινήσει για το υπόλοιπο του ταξιδιού της, με τελικό προορισμό το Καστελόριζο.

Η συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με το ΕΙΜ θα αποδώσει περιοδικές εκθέσεις σε άλλα δύο επιλεγμένα Μουσεία του ΠΙΟΠ, το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα. Σε αυτές τις εκθέσεις θα ιστορούνται η προετοιμασία του Αγώνα, τα γεγονότα, τα πρόσωπα κι οι τρόποι του πολέμου, πτυχές της ζωής των αγωνιστών και του άμαχου πληθυσμού και όψεις της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της περιόδου, η συγκρότηση του κράτους και η αναγνώριση των Αγωνιστών. Επίσης, θα παρουσιάζεται «Χρονολόγιο του Αγώνα του ’21» με τη ροή των πολεμικών και πολιτικών γεγονότων, ενώ στην πρώτη περίπτωση έμφαση θα δίδεται στη γεωγραφική περιοχή της Ηπείρου και στη δεύτερη στην παραγωγή της μπαρούτης, η οποία αναπαρίσταται στο Μουσείο Δημητσάνας.

Τέλος, θα δημιουργηθεί αναμνηστικό μετάλλιο από τη διεθνούς κύρους Υδραία σχεδιάστρια Έλενα Βότση, με παράλληλη αξιοποίηση των πλούσιων συναφών συλλογών του Μουσείου. Το μετάλλιο θα απονέμεται τιμητικά σε επιφανή πρόσωπα, ιδρύματα, πολιτειακούς θεσμούς και ακαδημαϊκούς φορείς που συμμετέχουν στον εορτασμό.

Συνεργασία με ΕΛΣ, ΓΑΚ και Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης

Με χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς θα τυπωθούν τα καλλιτεχνικά προγράμματα για τις ειδικά διαμορφωμένες για την Τράπεζα παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με θέμα την Εθνική Μουσική Σχολή: Πρόκειται για τα έργα «Δέσπω», όπερα του Παύλου Καρρέρ και «Χορογραφία μπαλέτου» του Νίκου Σκαλκώτα-Ελληνικοί χοροί.

Η συνεργασία με τα ΓΑΚ αφορά μια σειρά από εκδόσεις με πρωτότυπο ερευνητικό περιεχόμενο που φιλοδοξούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του γενικού κοινού. «Το 1821 και οι πρωταγωνιστές του», θα είναι μια έκδοση τεκμηρίων από τις πλούσιες συλλογές του ΓΑΚ και θα αποτελέσει αφιέρωμα σε πρόσωπα που έδρασαν από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και τη διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Επιστολές και ιδιόχειρα σημειώματά τους θα αποτυπωθούν σε μια πρωτότυπη ομοιογραφική ή τρισδιάστατη αναπαραγωγή προσωπογραφικών τεκμηρίων. Η έκδοση θα αξιοποιηθεί εκθεσιακά, καθώς και σε εκπαιδευτικές δράσεις που θα εξοικειώνουν τα παιδιά με τα πρόσωπα πίσω από τα γεγονότα και τις αποφάσεις του Αγώνα.

 

Επιπλέον, τα «Δελτία Ειδήσεων» της περιόδου 1821-1822, τα οποία οι γαλλικές προξενικές και διπλωματικές αρχές απέστελλαν στο Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας τους με σκοπό να ενημερώσουν για ό,τι συνέβαινε στην Κωνσταντινούπολη και τις επαρχίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα μεταγραφούν και θα μεταφραστούν για τις ανάγκες μιας μεγάλης έκδοσης, που θα βοηθά να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα αλλά κυρίως να ακολουθήσουμε τη ματιά των ξένων πάνω σ’ αυτά. Το περιεχόμενο της έκδοσης θα υποδειχθεί και θα σχολιασθεί από τους ‘Αννα Πουραντιέ-Ντυτέιλ-Λοϊζίδου, τ. διευθύντρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και Νικόλαο Καραπιδάκη, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της Εφορείας των ΓΑΚ. Από το έργο θα προκύψει έκθεση βασισμένη στο υλικό και τα ιστορικά του συμπεράσματα σε συνδιοργάνωση των δύο φορέων.

Η συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης έχει να κάνει με την έκδοση μιας ανθολογίας με ποιητικά έργα της περιόδου της Επανάστασης και έργα της διεθνούς ποιητικής φιλελληνικής παραγωγής, με θέμα «Το 1821 στην ελληνική και την ξένη ποίηση». Στόχος να αναδειχθεί ο φιλελληνισμός, μια βασική παράμετρος για την επιτυχή έκβαση της Εθνεγερσίας.

Διοργανώσεις ΠΙΟΠ

Το ΠΙΟΠ θα διοργανώσει εργαστήρια για νέους 18 έως 21 ετών στους τόπους δράσης του Ιδρύματος (9+2 σημεία), στα οποία οι συμμετέχοντες θα κληθούν να προβληματιστούν γύρω από τη «δική» τους επανάσταση με άξονες την πρόοδο, τον δυναμισμό και την καινοτόμο διάθεση. Επίσης, θα πραγματοποιήσει θεατρική παράσταση με αντικείμενο τη δράση της Φιλικής Εταιρείας βασισμένο σε ένα παραμύθι της Σοφίας Καλαντζάκου σχετικά με τους θρυλικούς μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας, καθώς και κινηματογραφικά αφιερώματα πλαισιωμένα από ομιλίες, αλλά και σειρά ημερίδων που συνδέονται με εκδόσεις του ΠΙΟΠ, εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια για ενήλικες.

Στη σημερινή παρουσίαση χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου και ο ΓΓ γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης. Για τις από κοινού δράσεις των φορέων με την τράπεζα μίλησαν οι Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και Ευάγγελος Καραμανωλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, η Δήμητρα Κουκίου, ιστορικός και προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του ΕΙΜ, ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, η Αμαλία Παππά, αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ, ο Ν. Καραπιδάκης, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ και ο Ξάνθος Μαϊντάς, πρόεδρος του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε και το λογότυπο που δημιουργήθηκε ειδικά για το επετειακό πρόγραμμα και θα συνοδεύει όλες τις δράσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ