Ευκαιρία για εξαγωγές κρέατος από Ελλάδα προς τη Μ. Ανατολή

ΑΠΕ
Τη δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών κρέατος, από εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο Νίκος Μαυρίκος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων-Εξαγωγέων στο πλαίσιο του Συνεδρίου.
Όπως ανέφερε: «Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν παράγει βοοειδή χοιρινά και πουλερικά σε βαθμό, που να της επιτρέπουν να έχει εξαγωγικό προσανατολισμό σε σταθερή βάση, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα σε αυτόν τον τομέα μόνο στα αμνοερίφια, κυρίως λόγω ποιότητας και στα κρεατοσκευάσματα, στα οποία έχει καλή τεχνογνωσία και παρουσία».
Όπως λέει, η συνδρομή της Ελλάδας στις εξαγωγές κρέατος παραγωγής Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις αγορές της Ανατολής έχει να κάνει με:
-Τη μετακίνηση πληθυσμών, που προέρχονται από την Ανατολή (μεταναστευτικό) και μέσω της χώρας μας γνωρίζουν την ευρωπαϊκή κουλτούρα διατροφής
-Την εξωστρέφεια ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Ανατολής και άμεσα ή έμμεσα βοηθούν στην αλλαγή διατροφικής κουλτούρας των κατοίκων αυτών των χωρών
Στην ενδυνάμωση του εξαγωγικού εμπορίου, που, με άξονα το λιμάνι του Πειραιά, αναπτύσσεται καθημερινά
-Στις μακροχρόνια καλές σχέσεις, που διατηρούν οι Έλληνες με τους λαούς της Ανατολής, γεγονός που τους βοηθά να αναπτύσσουν εύκολα (και λόγω του επιχειρηματικού τους δαιμονίου) νέες εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες αυτές
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, η θέση του τον καθιστά το πιο σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού βρίσκεται στο κεντρικό σημείο της διασταύρωσης των θαλάσσιων οδών, που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Βόρεια Ευρώπη.