today-is-a-good-day
16.9 C
Athens

Η αποτίμηση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα ήταν από κάθε άποψη πολύ σημαντικό και απολύτως επιτυχημένο. Η υποδοχή από τους κινέζους αξιωματούχους υπήρξε πολύ θερμή και το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας μεγάλο. Στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κίνα, συζητήθηκαν οι μεγάλες  προοπτικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την εμβάθυνση και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Η επίσκεψή σας δίνει νέα ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία»,  ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι δεσμοί φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τα logistics.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη ναυπήγηση πλοίων από Έλληνες στην Κίνα και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να δούμε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με κινέζικα ναυπηγεία. Ο Πρωθυπουργός εξήρε το γεγονός ότι η Κίνα ήταν δίπλα στην Ελλάδα, την κρίσιμη τελευταία δεκαετία και τόλμησε να επενδύσει σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, ενώ στάθηκε στην  επένδυση των 600 εκατομμυρίων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που μπορεί να φτάσει και το 1 δις ευρώ. Ακόμη, χαιρέτησε το κινεζικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα και πρότεινε, στην κινεζική πλευρά, τη συμμετοχή της στο φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Σανγκάης και στις  προοπτικές που ανοίγονται στον Τουρισμό, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να προσελκύσει, κατά την επόμενη διετία, 500.000 Κινέζους τουρίστες.  Από την πλευρά του, ο  Πρόεδρος της Κίνας πρότεινε τη καθιέρωση πολιτιστικού έτους Ελλάδας – Κίνας, το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό. Να σημειωθεί ότι ο δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αθήνα, κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου, ενώ ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού

Ο Κ. Μητσοτάκης, είχε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής της Σανγκάης, με τον Πρόεδρο του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου, με τον Πρόεδρο της COSCO, καθώς και με τον Πρόεδρο της Bank of China. Να σημειώσουμε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εντός του Νοεμβρίου η Bank of China, που είναι η 4η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, ανοίγει υποκατάστημα στην Αθήνα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης, το νέο εργοστάσιο στη Σαγκάη, της ελληνικής επιχείρησης Kleemann, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής ανελκυστήρων στην παγκόσμια αγορά. Επίσης, ξενάγησε τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης China International Import Expo 2019, παρουσία επίσης του Πρωθυπουργού της Τζαμάικα Andrew Holness και του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Luigi di Maio.

Ο Πρωθυπουργός είχε τέλος στη Σαγκάη, συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων Κινεζικών επιχειρήσεων. Συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ali Baba  Daniel Yong Zhang και συζήτησαν την προβολή της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, η οποία έχει 700 εκατομμύρια πελάτες.  Ο κ. Zhang εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την επιθυμία για πώληση Ελληνικών προϊόντων μέσω της πλατφόρμας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε παράλληλα την προώθηση του ελληνικού τουρισμού μέσω της πλατφόρμας. Συναντήθηκε  με τον Πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) Chen Siqing, που είναι σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και πρόκειται να ανοίξει επίσης γραφεία στην Αθήνα. Η τράπεζα αυτή ήδη συμμετέχει σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη και εξετάζει τις δυνατότητες για συμμετοχή και σε άλλες επενδύσεις.  Είχε επίσης συνάντηση στη Σαγκάη με τον Πρόεδρο της μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, Li Zixue. Ο επικεφαλής της ZTE, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου καθώς και εργοστασίου μεταποίησης που θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Προσδοκία νέων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα η οποία εξελίχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες τώρα διευρύνεται. Η μεγάλη επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά συνιστά παράδειγμα για το πώς μία κινεζική εταιρεία ήταν αρκετά τολμηρή, ώστε να επενδύσει στην Ελλάδα σε μία εποχή κατά την οποία η χώρα δεν εθεωρείτο ενδεδειγμένος προορισμός για επενδύσεις. Είναι μια επένδυση μακράς πνοής, αυτή είναι άλλωστε η στρατηγική των κινέζων στον τομέα των επενδύσεων, που έβαλε το λιμάνι του Πειραιά σε μια πρωταγωνιστική τροχιά μεταξύ των λιμανιών της Ευρώπης – είναι ήδη ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Μεσόγειο – και έφερε πολλές νέες σταθερές και καλές θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα προσφέρει έναν σπάνιο συνδυασμό μοναδικής φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Μία γεωπολιτικά προνομιακή θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και μία κυβέρνηση προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσουν» τις δυνατότητές της χώρας. Κατά την ομιλία που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με παρουσία εκατοντάδων Κινέζων και Ελλήνων επιχειρηματιών προέτρεψε για επενδύσεις στη χώρα μας: « τώρα είναι η ώρα για να επενδύσετε στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο όπου οι αγορές έχουν ανταποκριθεί θετικά στο μήνυμά μας, έχουμε «ξεκλειδώσει» μεγάλες επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, νομοθετούνται σημαντικές περικοπές φόρων, απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης, οι τιμές στην αγορά ακινήτων ανακάμπτουν και ο τουρισμός κινείται σε υψηλά επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ