today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Σημαντική συμφωνία ΕΕ-Κίνας: Η φέτα στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα προϊόντα

Μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ανέδειξε η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας η οποία, σύμφωνα με ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να υπογραφεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στο Πεκίνο.

Η Συμφωνία προβλέπει την προστασία μιας λίστας με 100 αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κινεζική αγορά, συμπεριλαμβανομένου και του εμβληματικού προϊόντος της Ελλάδας, τη Φέτα, σε αντάλλαγμα για την προστασία 100 κινεζικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη Συμφωνία αποτελεί μία τεράστια επιτυχία της Eυρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής αγοράς και θέτει τις βάσεις για αύξηση των εξαγωγών του «εθνικού προϊόντος» της χώρας μας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης είχε θέσει σε κάθε επαφή που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν την επιβεβλημένη αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί η Φέτα στη σχετική λίστα με τα υπό προστασία προϊόντα, με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν τους τελευταίους 4 μήνες, να δικαιώνουν τον υπουργό.

Για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να το θέσει και στη συνάντηση του με τον Κινέζο πρόεδρο.
Τη συγκεκριμένη εξέλιξη χαιρέτισε μάλιστα και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν με δηλώσεις του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
Η Συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή απόσυρση μέσα στα επόμενα 8 χρόνια όλων των προϊόντων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της Κίνας και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Επιπλέον ορίζει ότι τα προϊόντα που τυχόν παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης, γεγονός για το οποίο η Κίνα είχε εκφράσει έντονες ενστάσεις.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η Φέτα, όπως και τα υπόλοιπα 99 ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, μπορούν να επισημανθούν και να πωλούνται στην Κίνα μόνον εφόσον έχουν παραχθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές περιοχές (η Φέτα μόνο στην Ελλάδα). Οι υπόλοιποι παραγωγοί ανάλογων προϊόντων οφείλουν να αναζητήσουν ένα διαφορετικό – λιγότερο αναγνωρίσιμο – όνομα για το προϊόν τους.

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ