today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κ.Τσιάρας: Έρχεται συνολική αλλαγή στο θέμα των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το κομμάτι των αδειών είναι αντικείμενο το οποίο ανήκει σε μια τοπική επιτροπή φυλακών που συμμετέχουν και δικαστικοί λειτουργοί, δεν αλλάζει με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα. Απλά εδώ πρέπει να βλέπει κανείς με πολύ μεγάλη σοβαρότητα ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποιοι είναι οι όροι, προκειμένου να δίνονται αυτές οι άδειες, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για το νομικό πλαίσιο χορήγησης αδειών εξόδου σε κρατούμενους και ιδιαίτερα σε καταδικασμένους για αδικήματα τρομοκρατίας.

«Βεβαίως, πρέπει να το δει κανείς μέσα από μία ευρύτερη εικόνα. Δεν είναι δυνατόν, άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφαιρέσει δεκάδες ζωές συμπολιτών να τυγχάνουν μιας τόσο ευνοϊκής μεταχείρισης με τον τρόπο που ενδεχομένως το είδαμε σε ένα προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αλλά μέχρις εκεί, όλα αυτά λειτουργούν μέσα από κανόνες, μέσα από όρους, μέσα από την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και βεβαίως μέσα από μία αίσθηση, η οποία προέρχεται από το πώς αποδίδεται το δίκαιο, αν τηρούνται οι όροι και οι κανόνες και αν βεβαίως όλα αυτά έρχονται σε μια συμφωνία γενικότερα, με αυτό που υπάρχει ως προσδοκία και στην κοινωνία και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα», εξήγησε ο υπουργός. «Αντιλαμβάνεται κανείς», πρόσθεσε, «ότι προφανώς θέλουμε να παρακολουθήσουμε το τι συμβαίνει γενικότερα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά και το δικό μας δικαιικό σύστημα και να το προσαρμόσουμε, να το εκσυγχρονίσουμε».

Σε ό,τι αφορά τις υφ’ όρων απολύσεις. ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε ότι «δεν πρόκειται να μείνουν σε αυτόν τον χαμηλό αριθμό ετών που είχε προσδιορίσει με τον Ποινικό Κώδικα η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή θα πάμε τουλάχιστον στα 22 χρόνια, το οποίο νομίζω ικανοποιεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

«Έρχεται μια συνολική αλλαγή και στο θέμα των τρομοκρατικών οργανώσεων, μιας και ενσωματώνουμε την οδηγία 541 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά στην τρομοκρατία και βεβαίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση μολότοφ ή με τις υφ’ όρων απολύσεις έρχονται και αναμορφώνονται, δημιουργώντας την πραγματική συνθήκη νομιμότητας, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει από την αρχή στον νέο Ποινικό Κώδικα. Ταυτόχρονα και άλλα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη συνολική πορεία της χώρας μας και τη δική της εικόνα απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ή η GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης) και ζητήματα τα οποία αφορούν στην ενεργητική δωροδοκία έρχονται να αναμορφωθούν και να μην υπάρχει κανένα ζήτημα για τη χώρα μας», επισήμανε ο υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης παρατήρησε ότι υπάρχουν «ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει στον χρόνο της απονομής της δικαιοσύνης δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην πραγματική ζωή και στην εξέλιξη της ζωής του μέσου Έλληνα πολίτη».

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα που δημιουργούν την ανάγκη σοβαρών μεταρρυθμίσεων. Μιλάμε για ένα σύστημα δικαιοσύνης που έχει αναφορά σε προηγούμενες δεκαετίες, μιλάμε για την πολύ μεγάλη ανάγκη να ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες και να μπουν όλα τα σύγχρονα μέσα διαχείρισης και χρήσης, που θα δημιουργήσουν και οικονομίες κλίμακας στον χρόνο, αλλά και πραγματικές οικονομίες κλίμακας σε ό,τι αφορά τους πόρους που χρειάζονται προκειμένου να λειτουργήσει η δικαιοσύνη», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ