today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η επανεμφάνιση του Κ.Καραμανλή και τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Νέα δημόσια παρέμβαση ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο Κώστας Καραμανλής για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζοντας μια απρόσμενη πολιτική δραστηριότητα, που δημιουργεί ερωτήματα, αναφορικά με τους λόγους της δυναμικής επιστροφής του στο πολιτικό σκηνικό.

Του Κώστα Πασίση

Την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης για τα 80 χρόνια λειτουργίας της. Στην ίδια εκδήλωση θα είναι παρών και θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Επιπλέον στις 6 Νοεμβρίου θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα μιλήσει σε ναυτιλιακό συνέδριο, με θέμα τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Πριν από λίγες ημέρες επίσης ο πρώην Πρωθυπουργός είχε ανέβει στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Από το προαναφερόμενο πρόγραμμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και όπως σημειώνουν συνεργάτες του, θα επικεντρωθεί στα καυτά εθνικά ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό πρόβλημα και πιθανότατα θα αναφερθεί και στη Συμφωνία των Πρεσπών, μετα τις εξελίξεις, από το βέτο της Γαλλίας, στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας και των Σκοπίων.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ακόμη ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έχει πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις και θέλει να επισημάνει τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα.
Η παρουσία πάντως του Κώστα Καραμανλη στη συμπρωτεύουσα έχει σημάνει συναγερμό τους ισχυρούς καραμανλικούς «πυρήνες» και όπως τονίζεται εδώ και ημέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την προετοιμασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Σε πολιτικό και κυρίως παρασκηνιακό επίπεδο, η επανεμφάνιση Καραμανλή έρχεται σε μια περίοδο που κυκλοφορούσαν εντόνως σενάρια για επικείμενη πολιτική αποστρατεία του.
Οι πολιτικοί φίλοι του πρώην Πρωθυπουργού ερμηνεύουν το δυναμικό comeback ως πλήρη ενεργοποίηση του Καραμανλή που θα έχει και συνέχεια και δεν αποκλείουν μάλιστα να κάνει και παρέμβαση για να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης του.
Μια κίνηση που αν πραγματοποιηθεί τελικά, θα ανοίξει εκ νέου ένα «κεφάλαιο», που είναι αμφίβολο, αν …ενθουσιάσει τη κυβέρνηση μια συζήτηση για το παρελθόν.

Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι πολλοί εντός ΝΔ, συνδέουν την επανεμφάνιση του με τα σενάρια για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Ένα θέμα που έχει ανοίξει με «εκκωφαντικό» τρόπο στην Πειραιώς και αυτό παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου, να αποφευχθούν τέτοιου τύπου συζητήσεις για ευνόητους λόγους…
Στους πολιτικούς κύκλους της χώρας πάντως κυκλοφορούν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ενδεχομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μη περιμένει τα Χριστούγεννα να ανέβει στο …βουνό για να λάβει τις αποφάσεις του. Αλλά να έχει καταλήξει ήδη στο πρόσωπο που θα προτείνει για το ύπατο αξίωμα της χώρας και να έχει ενημερώσει τον υποψήφιο νέο Προέδρο.
Μια τακτική άλλωστε που ακολούθησε και με τους υπουργούς και υφυπουργούς του οι οποίοι γνώριζαν πολύ πριν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ για ποιες θέσεις προορίζονται, ώστε να προετοιμαστούν αναλόγως.

Βέβαια ο σχηματισμός της κυβέρνησης, σε περίπτωση αυτοδυναμίας, είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού, ενώ ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι λίγο πιο …δύσκολη εξίσωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ