today-is-a-good-day
21 C
Athens

Ύμνοι της Handesblatt για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Στην ιστοσελίδα της Handelsblatt δημοσιεύεται άρθρο του Gerd Höhler με τίτλο «Έτσι σχεδιάζει η Ελλάδα να κερδίσει επενδυτές» και υπότιτλο «Σήμερα το κοινοβούλιο στην Αθήνα ψηφίζει ένα νομοθετικό πακέτο για την προώθηση των επενδύσεων. Αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο».

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Τα περασμένα χρόνια, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές απέφευγαν την Ελλάδα, και αυτό δεν είναι παράλογο. Κατά τη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, η χώρα βρέθηκε αρκετές φορές στο χείλος της χρεοκοπίας και λίγο πριν το Grexit, δηλαδή τον αποκλεισμό από την Ευρωζώνη.

Με ένα πακέτο μέτρων, που κυμαίνεται από μειώσεις φόρων, περιστολή της γραφειοκρατίας και απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης έως την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, ο νέος συντηρητικός-φιλελεύθερος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει τώρα να στρώσει το κόκκινο χαλί στους επενδυτές.

Το 2018, οι εταιρικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε μόλις 10 δις Ευρώ. Το ποσόν αυτό είναι κατά ένα τρίτο μικρότερο από το ύψος των επενδύσεων το 2009 και αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 13%.

Οι επενδύσεις των νοικοκυριών σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατοικίες ήταν ακόμη λιγότερες, καθώς έπεσαν από τα 14 δις Ευρώ πριν από την κρίση στα 5 δις Ευρώ. Η έντονη πτώση αντικατοπτρίζει πάνω απ’ όλα την πτώση στις κατασκευές κατοικιών. Μεταξύ του 2008 και του 2017, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 42%. Το 2007 χορηγήθηκαν 77.400 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με μόλις 14.000 το 2018.

Στο μεταξύ, η αγορά ακινήτων αναγεννάται. Πέρυσι, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,7%, η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δώδεκα χρόνια. Η οικονομία στο σύνολό της ανακάμπτει επίσης. Φέτος, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 2%, για το 2020 η κυβέρνηση προβλέπει στον προϋπολογισμό της ανάπτυξη της τάξης του 2,8%.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να αυξηθούν κυρίως οι επενδύσεις. Το περασμένο έτος, οι ακαθάριστες επενδύσεις στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν μόνο το 13% του ΑΕΠ, δηλαδή το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ. Για το επόμενο έτος, η κυβέρνηση αναμένει οι ιδιωτικές επενδύσεις να αυξηθούν κατά 3,9%.

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανάλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουλίου με ένα πρόγραμμα φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Η προώθηση των επενδύσεων αποτελεί μία από τις προτεραιότητές του. Ένα πρώτο μήνυμα ήταν η ήδη αποφασισθείσα μείωση των εταιρικών φόρων. Η φορολόγηση των εταιρικών κερδών μειώνεται από 29% σε 24%. Η νέα ρύθμιση ισχύει ήδη για το οικονομικό έτος 2019. Αργότερα, ο φορολογικός συντελεστής σχεδιάζεται να μειωθεί στο 20%. Τον φόρο επί των μερισμάτων ο Μητσοτάκης τον μείωσε κατά το ήμισυ, από 10% σε 5%.

Ο νόμος για την προώθηση των επενδύσεων, τον οποίο θα ψηφίσει σήμερα το Κοινοβούλιο στην Αθήνα, είναι το επόμενο μεγάλο βήμα. Το πακέτο των 144 σελίδων περιλαμβάνει πολλά μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, όπως η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης μίας επιχείρησης και απλουστευμένες διαδικασίες έγκρισης των επενδύσεων. Το νομοθετικό πακέτο υπόσχεται επίσης να επιταχύνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις δικαστικές διαδικασίες. Η έλλειψη νομικής ασφάλειας είναι ένα από τα κυριότερα παράπονα των επενδυτών, οι οποίοι χρειάζεται, σε περίπτωση αντιδικίας, να περιμένουν μερικές φορές στην Ελλάδα ακόμα και δεκαετίες για την τελική ετυμηγορία.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης το περαιτέρω άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ρυθμισμένες στην Ελλάδα. Οι περιορισμοί εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν τις τιμές. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τους νόμους που ρυθμίζουν τις απεργίες.

Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις είναι η εισαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας. Νέοι, πιο ευέλικτοι κανονισμοί στο δίκαιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποσκοπούν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Επιπλέον, οι μισθοί θα συνδέονται στενότερα με την παραγωγικότητα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη αξιολογήσει το νομοθετικό πακέτο και σε μια ανάλυσή της φτάνει σε θετικό πόρισμα: Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετη οικονομική ανάπτυξη 5% κατά τα επόμενα δέκα χρόνια και να δημιουργήσουν 3,6% νέες θέσεις εργασίας. Η σχεδιαζόμενη περιστολή της γραφειοκρατίας και η απελευθέρωση των αγορών θα ενισχύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος σπούδασε στα πανεπιστήμια Harvard και Stanford, και στη συνέχεια εργάστηκε ως τραπεζίτης στην Chase και σύμβουλος επιχειρήσεων στην McKinsey πριν εισέλθει στην πολιτική το 2004, προωθεί προσωπικά την εμπιστοσύνη στη χώρα του. Ένα ταξίδι στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας Πρωθυπουργός το εκμεταλλεύτηκε για πολλές συναντήσεις με τους επικεφαλής επιχειρήσεων, τραπεζίτες και θεσμικούς επενδυτές.

Για σημαντικούς επενδυτές οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου είναι πάντα ανοιχτές. Την περασμένη εβδομάδα ο Μητσοτάκης υποδέχθηκε μεταξύ άλλων τον Tim Höttges, επικεφαλής της Deutsche Telekom, η οποία ελέγχει τον ΟΤΕ. Στην Ελλάδα, ο Όμιλος βρίσκεται ενώπιον σημαντικών επενδύσεων στο δίκτυο G5.

Αμέσως μετά ο Μητσοτάκης καλωσόρισε τον επικεφαλής της RWE Rolf Martin Schmitz. Στην συζήτηση μαζί του συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ήδη ότι θα υπάρξει συνεργασία για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για να είναι αποτελεσματικά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση των επενδύσεων, πρέπει η κρατική διοίκηση να διαδραματίσει τον ρόλο της, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στο έγγραφο της. Κανείς δεν το γνωρίζει καλύτερα από τον Μητσοτάκη. Ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από το 2013 έως το 2015, έχει γνωρίσει από κοντά την τεράστια τάση αδράνειας της γραφειοκρατίας, αλλά και πώς να την διαχειριστεί. Μία από τις πρώτες πράξεις του Μητσοτάκη ήταν να καταργήσει μία διάταξη που προέβλεπε για εργαζόμενους της Δημόσιας Διοίκησης που εργάζονται με υπολογιστές επτά ημέρες ειδικής άδειας ανά έτος.

Ο Μητσοτάκης υλοποίησε επίσης το μέτρο της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από τους προϊσταμένους τους. Και τώρα ως Πρωθυπουργός συνεχίζει πάνω στην ίδια βάση. Το νέο νομοθετικό πακέτο περιέχει ειδική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι κρατικοί υπάλληλοι που καθυστερούν αδικαιολόγητα τις διαδικασίες χορήγησης αδειών για επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να αναμένουν εις βάρος τους πειθαρχικές διαδικασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ