today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

«Ενηλικιωθείτε, μεγαλώστε, εκλεγμένοι είστε. Βγάλτε το κεφάλι σας από την άμμο», είναι προς την Αυτοδιοίκηση, το μήνυμα του υπό ψήφιση στη Βουλή αναπτυξιακού νομοσχεδίου, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας , που είναι σ΄ εξέλιξη και συγκλήθηκε για το θέμα αυτό, ύστερα από αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης .

Για την Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ο κ. Μπακογάννης, η σημερινή « είναι ημέρα Δημοκρατίας , γιατί εμείς απελευθερωνόμαστε» .

« Θέλουμε » είπε , «ισχυρούς δήμους, ισχυρά Δημοτικά Συμβούλια. Να γυρίσουμε το κράτος ανάποδα για την πολυπόθητη αποκέντρωση». Σήμερα, πρόσθεσε , οι δήμοι αισθάνονται « βαριά της κρατικής κηδεμονίας και το μακρύ χέρι του κράτους που είναι μέσα στα ταμεία μας». Ο κ. Μπακογιάννης , υπενθύμισε ότι ποτέ δεν έχει μιλήσει για ιδιωτικοποιήσεις. « Αλλά για συμπράξεις που είναι τελείως διαφορετικό» σημείωσε , διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τους εργαζομένους. « Μη γεννάμε δράκους , μη παίζουμε μικροπολιτικά παιχνίδια με το ψωμί των ανθρώπων» είπε .Αναφέροντας ότι υπάρχει σχετικός νόμος από το 2010 « και επί της μακροβιότερης κυβέρνησης τη μνημονιακή περίοδο δεκάδες δήμοι συνεργάστηκαν με ιδιώτες και η Σύμπραξη με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) του δήμου Αθηναίων στον ηλεκτροφωτισμό, εγκρίθηκε από εκείνη την κυβέρνησης».

Ο κ. Μπακογιάννης , τόνισε επίσης ότι η εντολή των πολιτών « που είναι και οι εργοδότες μας» στις δημοτικές εκλογές ήταν να καταστεί η Αθήνα καθαρή πόλη.Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» ,Νάσος Ηλιόπουλος , επισήμανε ότι η Ευρώπη ακολουθεί αντίστροφη πορεία στο θέμα αυτό, επικαλούμενος το τι πράττουν το Βερολίνο και το Παρίσι. Ο κ. Ηλιόπουλος , υπογράμμισε ότι στην εκχώρηση σε ιδιώτες αυτών των υπηρεσιών , η παράταξη του «μαζί με τους εργαζομένους είναι απέναντι» και στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους. Επίσης κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση με μέσα των υπηρεσιών αυτών , ενισχύοντας έτσι το δημόσιο χαρακτήρα τους . Από την παράταξη « Αθήνα είσαι εσύ» , ο πρώην δήμαρχος , Γιώργος Μπρούλιας , επισήμανε ότι και τώρα υπήρχε αυτή τη δυνατότητα αλλά υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις που εξαλείφονται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.Ακόμη επισήμανε ότι και στο δήμο της Αθήνας , η διοίκηση Καμίνη αξιοποίησε αυτό το θεσμικό πλαίσιο όταν υπήρξε ανάγκη και ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα , όπως για το καθάρισμα της πόλης από γκράφιτι.Ωστόσο ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» , Νίκος Σοφιανός ,υπενθύμισε ότι η διοίκηση Καμίνη , είχε συνάψει Σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα στον ηλεκτροφωτισμό που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση ,εργολαβίες ιδιωτών στο πράσινο , στον καθαρισμό , στη φύλαξη αλλά και στην εκχώρηση του μηχανολογικού της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρίες.Ο κ. Σοφιανός , ζήτησε την απόσυρση του σχετικού άρθρου και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. « Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των εργαζομένων αλλά δεν συμμερίζομαι τους φόβους τους» είπε από την πλευρά του , ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Γιώργος Βουλγαράκης . Όταν ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η « ΑΕ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ» που «καταργεί ουσιαστικά τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων , δεν κουνήθηκε φύλλο» είπε, ο επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα το Σπίτι μας», Βασίλης Καπερνάρος.Και η προσφυγή του δήμου , πρόσθεσε , θα αργήσει πολύ να εκδικαστεί. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «συμπυκνώνει όλες τις επιθέσεις ενάντια στους εργαζομένους και των δικαιωμάτων τους».Και ζήτησε να μην απολυθούν οι 1200 συμβασιούχοι Κοινωφελούς Εργασίας που απασχολούνται στο δήμο.

Η Ντίνα Ρέππα από την ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ, κάλεσε τους εργαζομένους να μην αρκεστούν στις υποσχέσεις δημάρχων «που τους ξεγελάσει κι άλλες φορές» . Και τόνισε ότι εκχώρηση σε ιδιώτες σημαίνει για τους πολίτες αύξηση ανταποδοτικών τελών ενώ θα ισχύουν και «οι πιο αισχρές εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ