today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Τουρκία: Η κατάπαυση του πυρός στη ΒΑ Συρία θα λήξει την Τρίτη στις 22.00

Η κατάπαυση του πυρός την οποία διαπραγματεύθηκαν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον ώστε μια κουρδική πολιτοφυλακή να αποσυρθεί από τις θέσεις της στη βορειοανατολική Συρία θα λήξει την Τρίτη στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσαν σήμερα τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

«Ξεκίνησε την Πέμπτη στις 22:00 (τουρκική ώρα) (…) και άρα θα τελειώσει την Τρίτη στις 22:00», δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου επίθεση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», όμως υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες στον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση αναστάληκε από την Πέμπτη χάρη σε μια εύθραυστη εκεχειρία που διαπραγματεύθηκαν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον. Οι δύο χώρες είχαν δηλώσει πως η κατάπαυση του πυρός θα διαρκούσε «120 ώρες», αλλά δεν είχαν πει ποια ώρα θα έληγε.

Η συμφωνία είχε σκοπό να επιτρέψει στις YPG να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και στην Άγκυρα να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους περίπου 30 χλμ.

Αυτή η «ζώνη ασφαλείας» θα έχει αρχικά μήκος 120 χλμ. και θα εκτείνεται από την πόλη Ταλ Αμπιάντ έως την πόλη Ρας αλ-Άιν, και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 440 χλμ., δήλωσαν οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περίπου 125 οχήματα εγκατέλειψαν τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG αφότου ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός. «Παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς», δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Η Τουρκία δήλωσε πως η επίθεση θα επαναληφθεί μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, εάν τα μέλη των YPG δεν έχουν αποσυρθεί μέχρι τότε από εκεί.

«Όταν περάσουν οι 120 ώρες, αν υπάρχουν τρομοκράτες, θα τους εξουδετερώσουμε», δήλωσαν οι στρατιωτικές πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ