today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Εκλογικό αιφνιδιασμό φοβάται ο Αλ.Τσίπρας

Εκλογικό αιφνιδιασμό από τη ΝΔ φοβάται ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη του στο Νίκο Χατζηνικολάου διέψευσε τα σενάρια δηλώνοντας ότι βασικός στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

Του Κώστα Πασίση

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός «μπλοφάρει» στο θέμα των εκλογών και θέλει να «κοιμίσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα το ΣΥΡΙΖΑ που είναι και ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του, βάσει των πρόσφατών δημοσκοπήσεων.

Τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι πίσω από την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού  για τη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, αυτή την περίοδο, αλλά και τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, πιθανότατα να κρύβονται εκλογικά κίνητρα και να εντάσσονται  σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό  πρόωρων εκλογών, ένα σενάριο άλλωστε που συζητείται  σε πολιτικο-δημοσιογραφικό επίπεδο.

Όσον αφορά το χρόνο ενεργοποίησης του εκλογικού σχεδίου, εκείνο που επισημαίνεται από πλευράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη δημοσκοπιική πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους  μήνες, τις  πολιτικές  συμμαχίες  που επιδιώκει να «κτίσει» ο Κυριάκος Μητσοτακης, κυρίως με το ΚΙΝΑΛ, την πορεία της οικονομίας  και τις  διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο πιο «επικίνδυνος» χρόνος, πάντως, είναι με το κλείσιμο ενός χρόνου διακυβέρνησης ΝΔ και αφού προηγουμένως κλείσουν με τον άλφα ή το βήτα τρόπο τα προαναφερθέντα θέματα ή σχηματιστεί μια πιο  «καθαρή» εικόνα τους.

Εκείνο που φοβίζει περισσότερο το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούροι, είναι ότι η κυβέρνηση σχεδόν σε χρόνο-ρεκόρ υλοποιεί σχεδόν όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις της, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.

Οι  δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί όλες ευνοϊκές τις αποφάσεις των δικαστηρίων για επιστροφή των άδικα παρακρατηθέντων χρημάτων από συνταξιούχους, ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο  τις υποψίες της Κουμουνδούρου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανώς να «μπλοφάρει» όταν δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Σύμφωνα μάλιστα με αναλύσεις ειδικών επι των μετρήσεων η  ΝΔ με την κεκτημένη ταχύτητα της, την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα και τους δημοσκοπικούς δείκτες είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει το καθαρό προβάδισμα τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, που συμπληρώνεται ένας χρόνος.

Στο επόμενο 6μηνο, όπου λήγει και το 18μηνο για τη λίστα, όλα είναι πιθανά… Κανείς στο ΣΥΡΖΑ δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτακης σταθμίζοντας εκ νέου τα πολιτικά δεδομένα,  να προκηρύξει εκλογές, με στόχο να ανανεώσει τη θητεία του, μέσω διπλών εκλογών.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, όσοι πιστεύουν στον εκλογικό σχεδιασμό Μητσοτάκη, χρησιμοποιούν ένα επιπλέον επιχείρημα. Ότι, στο τέλος της 4ετιας, ο Κυριάκος Μητσοτακης δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος της κυβερνητικής φθοράς, άρα έχει κάθε λόγο να λάβει τα μέτρα του εγκαίρως.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε τις περιοδείες στην Περιφέρεια, αρχής γενομένης από την Αχαΐα, που παραμένει ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα  κάστρα του.

Το πρόσχημα βέβαια είναι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, άλλα οι εξορμήσεις του στην επαρχεία, θα συνεχιστούν για παν ενδεχόμενο.

Στο Μαξίμου, πάντως, αποκλείουν με κατηγορηματικότητα κάθε σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού και αποδίδουν τις όποιες διαρροές στις ανασφάλειες του ΣΥΡΙΖΑ και στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, να κρατήσει το κόμμα του σε εγρήγορση, αν και η «κούραση» είναι ορατή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ